Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Autoverkopen stabiliseren in 2011

04-01-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
autos-dealer-garage_03.jpg
De autoverkoop in Nederland zal dit jaar stabiliseren rond de 480.000 stuks, verwachten brancheorganisaties Bovag en Rai. Dit na de verkoopspurt van bijna 25 procent in 2010, een stijging die in tientallen jaren niet meer is voorgekomen.
De kar moet dit jaar vooral worden getrokken door de zakelijke markt. ,,Wat wij vooral zien is dat de particuliere markt stabiliseert en dat de zakelijke markt aantrekt'', zegt een woordvoerder van Bovag. Ondanks de fikse sprong in verkopen in 2010 is de belangenorganisatie terughoudend met zijn verwachtingen voor het komende jaar. ,,Wij blijven voorzichtig want we zitten nog in de naweeën van de crisis'', aldus de zegsman. Het herstel van 2010 is grotendeels te danken aan maatregelen van de overheid om de verkoop van kleine zuinige auto's te stimuleren. Vooral het schrappen van de wegenbelasting en de aanschafbelasting BPM voor zuinige kleine auto's gaven een impuls aan de verkopen. Maar ook het toegenomen consumentenvertrouwen en een inhaalslag op de zakelijke markt droegen bij aan de sterke verkoopcijfers.
Nieuwe verkopen
De nieuwe verkopen kwamen afgelopen jaar uit op 483.164 stuks. Dat betekent een stijging van 24,8 procent ten opzichte van 2009, zo bleek uit cijfers die Bovag, Rai en RDC maandag hadden gepubliceerd. In de maand december werden 11.142 nieuwe auto's aan de man gebracht, bijna een derde meer vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Peter Janssen, directeur van RAI Vereniging, is tevreden met de cijfers: ,,Gelukkig laten we de barre tijden van 2009 achter ons en kunnen we ons met dit getal weer gaan richten op de toekomst.'' In dat crisisjaar kelderden de autoverkopen in ons land met ruim een vijfde tot 387.699 stuks. Het jaar daarvoor werden nog bijna 500.000 nieuwe auto's op kenteken gezet.
Kleine auto's
Vooral de kleine zuinige auto's met een zogeheten A-label, zoals de Toyota Aygo, de Peugeot 107 en de Volkswagen Polo vonden afgelopen jaar gretig aftrek. Over de eerste elf maanden van het jaar schoten deze verkopen met bijna 47 procent omhoog tot 139.403 stuks. Daarmee maakt deze categorie nu ongeveer 30 procent van de totale verkopen uit. De verschuiving in de markt van grotere modellen naar kleinere en zuinige auto's begon een paar jaar geleden. Toch proberen autofabrikanten steeds vaker om ook hun grotere auto's 'groen' te maken zodat ze onder de belastingvrijstelling vallen. ,,Dat zie je bijvoorbeeld bij de stationwagens Seat Ibiza ST en de Skoda Fabia, met recht familieauto's te noemen waar geen motorrijtuigenbelasting en BPM voor hoeft te worden betaald'', aldus de Bovagzegsman. Volkswagen was in 2010 voor het zesde jaar op rij het best verkochte merk. De Duitse autoproducent, met een marktaandeel van 10,2 procent, verkocht in totaal 49.278 auto's. Dat betekent een stijging van bijna 30 procent vergeleken met 2009. Toyota bezette de tweede plek met een marktaandeel van 8,5 procent, gevolgd door Peugeot (8,2 procent) en Ford (8,15 procent). Opel had 7,4 procent van de markt in handen, waarmee het net als in 2009 de vijfde plek bezette. Het concern, jarenlang het best verkochte merk in Nederland, wist afgelopen jaar 35.683 nieuwe auto's aan de man te brengen. Dat betekent een sprong van ruim 36 procent ten opzichte van 2009.
Motoren en brommers
Het afgelopen jaar was een zwaar jaar voor de verkopers van motoren en brommers. De verkopen van motorfietsen zakten in 2010 met 14,5 procent tot 12.230 stuks ten opzichte van 2009. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van branchevereniging Rai en RDC.
De verkopen van bromfietsen daalden nog sterker, met 18,8 procent tot 32.648 stuks. Snorfietsen waren wel in trek. Daarvan werden er 61.841 verkocht, een stijging van 11,3 procent.
,,De gemotoriseerde tweewielersector had in bijna heel 2010 nog veel last van de economische recessie'', aldus Rai. Voor 2011 zijn de prognoses gelijk aan die van 2010. ,,Voor deze sector zijn helaas nog geen tekenen van herstel te zien. Wanneer de winter aan zal houden, is er op korte termijn ook geen noemenswaardige opleving te verwachten'', aldus de vereniging.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!