NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Autoverkoop gedaald door nieuwe emissietest

2 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
autorijden 930x520
Het aantal registraties van nieuwe auto's in Nederland is in september sterk gedaald. Volgens cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC zijn in september 29.527 nieuwe personenauto's op kenteken gezet, bijna 17 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Die daling houdt volgens de organisaties verband met een nieuwe verplichte emissietest (WLTP).
Auto's die niet volgens die nieuwe methode zijn gecontroleerd, mogen sinds 1 september niet meer worden verkocht. In augustus was er nog sprake van een stijging van de registraties met ruim 42 procent. In die maand wilden veel Nederlandse dealers en importeurs nog gauw auto's registreren onder het oude regime.

Stijging in de eerste negen maanden

Over de eerste negen maanden registreerden autodealers 359.581 wagens, 11 procent meer dan het jaar ervoor. Voor heel 2018 gaan de brancheorganisaties uit van een stijging van 3 procent tot 430.000 nieuwe auto's.

Populaire types

Opvallend populair was de elektrische auto Tesla S in september, de nummer twee in de lijst van meest geregistreerde auto's achter de Opel Karl. In totaal werden er 1052 op kenteken gezet, het hoogste aantal registraties in een maand in Nederland ooit voor dit model.

Verhoogde bijtelling voor elektrische auto's

Tesla is dit jaar sowieso meer in trek dan een jaar eerder. Dat komt voornamelijk door de verhoogde bijtelling die volgend jaar gaat gelden voor elektrische auto's met een cataloguswaarde van meer dan 50.000 euro. Zo werden vorig jaar 3290 auto's van het merk geregistreerd, terwijl dat er dit jaar al 5284 zijn. ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!