Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Auto’s leeggeroofd door hacken ‘smart key'

28-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
256 keer bekeken
  •  
autosleutel 930 x 520
Autodieven hebben een manier gevonden om moderne, elektronische autosleutels op afstand te hacken. Dit blijkt uit het programma Bureau NH van NH Nieuws. Op deze manier zijn er minstens 21 auto’s leeggeroofd in de kop van Noord-Holland. Het gaat om auto's met een 'smart key' autosleutel, ook wel keyless entry genoemd.

Sleutel gehackt vanaf de stoep

De buit bestond veelal uit navigatie- en airbagsystemen. De dieven stelen de geheime sleutelcode. Hiervoor is directe nabijheid niet vereist. De autosleutel kan gewoon binnen op tafel liggen. De criminelen hacken de sleutel terwijl ze buiten op de stoep staan. Veel moderne auto's hebben een 'smart key' autosleutel die draadloos werkt. Kwaadwillenden maken gebruik van een signaalversterker om de auto te ontgrendelen.

Welke voorzorgmaatregelen kunt u treffen?

Reinier Schneiders van autobedrijf Anjema & Schneiders geeft tips om de diefstal van de sleutelcode te voorkomen:
“Laat een goede startblokkering monteren’’. Dieven kunnen nog steeds de auto leeghalen maar hem meenemen gaat in ieder geval niet, vertelt Schneiders aan NH Nieuws.

Koekblik

Een andere, simpele oplossing is er ook: een koekblik. Doordat de 'smart key' beschermd wordt door een metalen behuizing kan hij niet gehackt worden. Het metalen blikje fungeert als een kooi van Faraday legt Schneiders uit. Elektrische velden kunnen dan niet tot binnen het blik doordringen. 

Tips voor de politie?

De politie in Noord-Holland nog op zoek naar de daders. Als je tips hebt kun je contact opnemen met de politie via het tipformulier op deze website of via 0900-8844. Blijf je liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Bron: NH Nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!