Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Autoriteit Persoonsgegevens ontvangt veel meer privacyklachten

14 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Privacy gevaar computer
Vorig jaar heeft de Autoriteit Persoonsgegevens bijna 79 procent meer klachten over mogelijke privacyschending binnengekregen dan het jaar daarvoor. Ruim 27.800 mensen dienden in 2019 een klacht hierover in. De autoriteit zegt dat ondanks maatregelen om klachten sneller af te handelen, de capaciteit onvoldoende blijft om mensen snel genoeg te helpen.
Volgens de AP is een stijging van het aantal klachten deel te verklaren door de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De AVG is sinds 25 mei 2018 van kracht. Er kwamen daarnaast in de tweede helft van 2019 minder klachten binnen dan in de eerste helft, waarschijnlijk omdat de AP in de tweede helft van 2019 het bestaande klachtenproces heeft aangepast. Daardoor worden onbedoelde klachten voorkomen.

Schenden privacyrecht

De meeste klachten (29 procent) gaan over het schenden van een privacyrecht, zoals bijvoorbeeld het recht op inzage en het recht op verwijdering. Veel klachten ging ook over ongevraagde reclame (15 procent) en over organisaties die persoonsgegevens ongevraagd doorgeven aan derden.
Vorig jaar handelde de toezichthouder 20.700 klachten af. Naar aanleiding van deze klachten deed de autoriteit 138 onderzoeken. Er werd bij 25 daarvan een overtreding geconstateerd, wat leidde tot een boete of andere sanctie. Een groot deel van de klachten handelde de AP op een andere manier af, bijvoorbeeld door een brief met de uitleg van de privacyregels te sturen aan de organisaties.

Onderzoek

De privacywaakhond wil in de toekomst graag vaker een onderzoek starten, wanneer er voldoende capaciteit is. De autoriteit kan volgens eigen zeggen de meeste klachten pas na zes maanden in behandeling nemen met het huidige aantal medewerkers. Naar verwachting is in mei een onderzoek klaar naar de capaciteit en financiering van de Autoriteit Persoonsgegevens. ANP
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!