Kassa

Automobilisten verspillen nog steeds geld

12-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
snelheidsmeter.jpg
Automobilisten geven nog steeds onnodig veel geld uit aan brandstof. Uit een afstudeeronderzoek van een student van de TU Eindhoven blijkt dat alle bestuurders flink kunnen besparen op de brandstofkosten door sneller door te schakelen. Het blijkt dat het brandstofverbruik hierdoor tot twaalf procent kan worden teruggedrongen zonder dat automobilisten het idee hebben dat hun rijstijl te sloom wordt. Wanneer de proefpersonen in het onderzoek een geoptimaliseerde, maar toch nog acceptabele schakelstrategie hanteerden konden zij gemiddeld zes procent brandstof besparen, een besparing van ruim honderd euro per jaar.
Nieuwe Rijden
Het onderzoek toont aan dat mensen ondanks jaren van voorlichting over vroeg opschakelen nog steeds niet gewend zijn aan het ‘nieuwe rijden’. Mensen willen graag sportief rijden en denken dat dat niet samengaat met snel doorschakelen. Toch blijken juist sportieve bestuurders flink te kunnen besparen op het verbruik.
Tips
De onderzoeker adviseert mensen zelf te zoeken naar een acceptabele ondergrens bij hun rijstijl. Wanneer iedereen optimaal doorschakelt zou de jaarlijkse besparing aan brandstofkosten neerkomen op enkele honderden miljoenen euro’s. 
Bron: TU Eindhoven/hetnieuwerijden.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!