Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Automobilisten met puntenrijbewijs ontlopen vaak strafpunt

14-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
nieuwe_rijbewijs_2006_04.jpeg
Veel beginnende automobilisten krijgen niet een strafpunt bijgeschreven op hun puntenrijbewijs nadat ze een overtreding hebben begaan. Een woordvoerder van het Team Verkeer van het Landelijk Parket heeft een bericht hierover van de NOS bevestigd. ,,Veel punten blijven liggen.''
Agenten vergeten regelmatig na een overtreding op het proces-verbaal te melden dat er een strafpunt bij moet komen. Vaak kijken ze ook niet op het rijbewijs om te zien of ze te maken hebben met een beginnende automobilist. Dat is iedereen de eerste vijf jaar na afgifte van het rijbewijs. Bovendien was de interne registratie niet op orde, maar inmiddels is er een landelijk goed werkend systeem van het Openbaar Ministerie (OM), zegt de woordvoerder.
Bij drie strafpunten is de beginnende bestuurder zijn rijbewijs kwijt. Een automobilist krijgt een strafpunt onder meer voor bumperkleven, veel te hard rijden, gevaar op de weg veroorzaken of een ongeval met letsel veroorzaken.
Overigens blijkt dat na de vijf jaar 92 procent van de automobilisten maar één strafpunt heeft, 7 procent twee strafpunten en 1 procent drie strafpunten. De woordvoerder van het Team Verkeer zegt dat van het puntenrijbewijs een goede preventieve werking uitgaat. De boetes zijn hoog en bovendien krijgen de beginnende automobilisten een brief van het OM.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!