Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Automobilisten met alcoholslot houden dat'

04-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
drank_08.jpg
De meeste automobilisten die nu rondrijden met een alcoholslot, houden dat. De uitspraak van de Raad van State, die woensdag bepaalde dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) geen alcoholsloten meer mag opleggen, verandert niets voor hen. Dat meldde het ministerie van Infrastructuur en Milieu woensdag in een reactie op het oordeel van de hoogste bestuursrechter.
Alcoholslotprogramma
Ongeveer 5200 bestuurders hebben nu een alcoholslot. Bij de meesten is hun zaak onherroepelijk. Zij blijven in het alcoholslotprogramma, aldus het departement. Er wordt nog bekeken wat er moet gebeuren met gevallen waarover de rechter nog een definitief oordeel moet vellen.
Afwachting van de uitspraak
Sinds oktober vorig jaar werd de sanctie niet meer opgelegd, in afwachting van de uitspraak van de Raad van State. Daardoor zijn ruim 1600 bestuurders in elk geval voorlopig ontsnapt aan het alcoholslot. Deze groep krijgt zo snel mogelijk duidelijkheid over wat er nu gaat gebeuren, aldus het departement.
Strafrechtelijk vervolgd
Infrastructuur gaat de uitspraak van de Raad van State samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie bekijken. Ze doen dat in samenhang met de uitspraak van de Hoge Raad. Die bepaalde dinsdag dat iemand die een alcoholslot opgelegd heeft gekregen, niet ook nog eens strafrechtelijk mag worden vervolgd.
Aangepakt worden
De ministers Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zullen de Tweede Kamer zo snel mogelijk informeren over de gevolgen van de uitspraken. Vorig jaar zijn ze op basis van eerdere signalen van rechters en de Raad van State al wel een onderzoek begonnen naar een stelsel waarbij een belangenafweging kan worden gemaakt bij het opleggen van de sanctie. Daarbij wordt gekeken naar mogelijkheden in zowel het bestuurs- als strafrecht. Volgens Infrastructuur staat buiten kijf dat mensen die onder invloed van drank aan het verkeer deelnemen, aangepakt moeten worden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!