Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Autodieven minder actief in coronajaar 2020

01-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
autodief diestal 930 520.jpg
In 2020 is het aantal autodiefstallen met 9,5 procent gedaald, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Toch steeg het aantal gestolen elektrisch-hybride wagens met 69 procent. Onder de brandstofauto's werden Volkswagens het meest gestolen.
Of de covic-crisis van invloed was op de cijfers staat niet vast.  Maar afgelopen jaar zag de LIV wel herhaaldelijk dat het aantal diefstallen leek te dalen wanneer het coronavirus oplaaide. Vanaf maart werden minder auto's gestolen en ook in april, mei, juni en juli was dit aantal lager dan in het jaar ervoor. In augustus werden vervolgens meer exemplaren gejat en in september bijvoorbeeld juist weer minder ten opzichte van dezelfde maanden een jaar eerder.

Keyless entry-auto's

Relatief jonge wagens waren het meest gewild bij dieven en zij worden ook minder vaak teruggevonden. Wat meespeelt is dat ze zijn uitgerust met zogeheten keyless entry-systemen die het mogelijk maken een voertuig te openen zonder actieve sleutelbediening. Het signaal van deze systemen kunnen criminelen eenvoudig opvangen, versterken en verlengen, en zo op afstand het voertuig openen en zelfs starten.
De dieven exporteren de wagens van drie jaar of jonger vaak naar andere Europese landen en Afrika. Jonge Toyota’s zijn vooral in trek in Afrikaanse landen als Ivoorkust, Ghana en Nigeria. Gestolen Landrovers en Mazda’s duiken vaak op in Oost-Europese landen. Voertuigen van vier jaar en ouder worden vooral gestolen voor onderdelen.
LIV waarschuwt dat de cijfers voor autoriteiten geen reden moeten zijn om achterover te leunen. "Voertuigcriminaliteit professionaliseert al jaren. Gestolen voertuigen en onderdelen worden wereldwijd verhandeld. Nationaal doen we het goed, maar de volgende stap is het intensiveren van de internationale samenwerking." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!