Kassa

Autobranche wil met kilometerheffing CO2-gebruik naar beneden halen

12-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2198 keer bekeken
  •  
1127auto
Zonder een vorm van kilometerheffing gaan we de klimaatdoelen van 2030 nooit halen, concluderen autobrancheverenigingen BOVAG, RAI en VNA. Samen met milieuorganisatie Natuur & Milieu en de ANWB willen ze dat de automobilist naar gebruik belasting moet betalen.
Volgens de klimaatdoelen van de Europese Commissie, die eind vorig jaar werden aangescherpt, moet er tegen 2030 55 procent minder uitgestoten worden dan in 1990. Het zou onder meer gevolgen hebben voor de automissies in Nederland. Volgens het akkoord moeten die drastisch omlaag, maar de afgelopen jaren stegen ze alleen maar.

Gebruik naar rato

Daarom moet de Nederlandse automobilisten extra geprikkeld worden om zuiniger te gaan rijden, stellen de verenigingen. Autorijden moet volgens hen veel meer naar rato van het gebruik van de wagen worden belast. Daarmee komt een vorm van kilometerheffing in beeld, wat eerder politiek gevoelig lag. Exacte bedragen per kilometer noemt de alliantie dan ook niet.
Maar een nieuw belastingsysteem opzetten, kost algauw acht jaar. In de tussentijd moeten er veel meer nieuwe CO2-zuinige auto's over de Nederlandse wegen rijden. Dat zou de overheid via belastingen en ruimere subsidies moeten sturen.
Zo moeten aanschafsubsidies voor elektrische auto's voor particulieren het hele jaar door gelden, in plaats van een begrensd bedrag per jaar zoals nu. Daarnaast moeten subsidies en belastingvoordelen vooral voor goedkopere en kleinere stekkerauto's gelden, om zo ook een levendige tweedehandsmarkt voor elektrische voertuigen mogelijk te maken. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

PGkassa
PGkassa12 mei 2021 - 19:43

wat is het alternatief voor dissel en een vrachtwagen of een auto die een aanhangwagen moet trekken van 2500 kg en dan ook nog 400 km kunnen rijden?

Engelse drop
Engelse drop12 mei 2021 - 17:34

Verder betaal je ook over de kilometers die je maakt in het buitenland. En betaald een auto op buitenlands kenteken ook deze heffing ???

Engelse drop
Engelse drop12 mei 2021 - 17:31

Als wij nu gewoon die kilometerheffing kunnen blijven betalen. Dan blijft het probleem het niet halen van die doelstellingen. De gedachte gang achter het geheel klopt dus niet.

endemion
endemion12 mei 2021 - 16:46

Waarom moet altijd iets waar we al over besloten hebben van dat gaan we niet doen een tijd later weer opnieuw uit de kast gehaald worden om het weer proberen door te douwen. Want natuurlijk heeft dit niks met CO2 te maken (alsof vergroening slecht is!!) maar weer alles met controle en wel waar jij je ten alle tijden bevindt. En F. U. C. K. die klimaat leugens (zie oa climategate.nl).

bvdsteeg
bvdsteeg12 mei 2021 - 15:47

ANWB zit op de verkeerde weg.

henkie.penkie
henkie.penkie12 mei 2021 - 14:46

Zo lang er benzine ( E10) te koop is waarom dan kilometerheffing betalen boven op de bestaande wegen belasting dit is gewoon belachelijk hier haal je de normen ook niet mee.

Errolflyn
Errolflyn12 mei 2021 - 14:32

Ja allemaal prima gaat dan wel de wegenbelasting. Weg want ik ga niet dubbel betalen

John1313
John131312 mei 2021 - 11:39

Het gaat onder de streep alleen om het geld, elke belasting van vervoer is t.b.v. de schatkist net zoals de meeste andere milieu onzin. Laat los die onzinnige onhaalbare klimaatdoelen en verlaat de EU!!! Vervoer is noodzakelijk voor onze economie dus haal de belastingen eraf, voer heffingen in die voor iedereen naar draagkracht gelden, niet alleen voor de werkende mens die vervoer nodig heeft. Over eerlijkheid gesproken... Bovendien gaat men ook niet meer over de grens tanken als je hier zonder accijnzen tankt, nog een winst voor de NLD economie. Ik vind het erg dat we kennelijk allemaal elektrisch moeten gaan rijden want dat is pas echt schadelijk voor ons milieu. Voertuig incl. accu's moet worden gemaakt, accu's vervangen mettertijd en bovendien zal de stroom die erin geladen wordt eerst opgewekt moeten worden. Ik heb vroeger op school geleerd dat opslag van energie nooit zonder verlies kan.

jcw
jcw12 mei 2021 - 10:32

Ik rijd 90% van de kilometers in het buitenland en betaal daar veel tol. En dan nu in Nederland over die kilometers ook nog een heffing betalen? Bovendien zal dit het autobezit stimuleren, ieder kind als hij/zij/het 18 hier in de provincie een eigen auto. Lijkt me geen goed idee, ook hier zijn de parkeerplaatsen beperkt.

1 Reactie
Engelse drop
Engelse drop12 mei 2021 - 17:43

Elke maand je kilometer stand terug draaien

151074
15107412 mei 2021 - 10:04

Dit hadden ze twintig jaar geleden al moeten doen Betalen na gebruik

1 Reactie
Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer12 mei 2021 - 10:38

Er is al een goed systeem : brandstofaccijns.

wimk2021
wimk202112 mei 2021 - 9:59

Als ze voor zowel elektrisch als fossiel maar een gelijke heffing toepassen dan ok. Anders is een grote verkooptruc van de autobranche voor elektrische auto's en die zijn schadelijker voor het milieu dan auto's op fossiele brandstof.

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer12 mei 2021 - 9:27

Wat een huichelarij! Via de brandstofaccijns betaalt de burger al genoeg! Deze partijen willen alvast het rijden op stroom duurder maken!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!