Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Auto-ongeluk vanaf 2015 automatisch gemeld

12-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
auto-ongeluk_06.jpg
Als het aan de Europese Commissie ligt moeten vanaf oktober 2015 alle nieuwe auto’s in staat zijn om automatisch het alarmnummer te bellen als de bestuurder een hartaanval of ongeluk krijgt, zo meldt het AD.
'Mensenlevens redden'
Door het zogeheten ‘e-call’ systeem, moeten hulpdiensten tenminste 10 minuten sneller ter plaatse zijn. Hierdoor zouden in Europa elk jaar zo’n 2500 mensenlevens worden gered, aldus het Europees Parlement.
Verstrekking van informatie
Hulpdiensten verliezen veel tijd doordat bestuurders in paniek raken en daardoor niet nauwkeurig zijn in de informatie die zij verstrekken. Het ‘e-call’ systeem geeft veel gedetailleerde informatie door zoals de exacte locatie, het tijdstip van het ongeluk, de rijrichting, het type auto en het aantal inzittenden.
Waarborg van privacy
Toch bestaat er nog wel enige twijfel over de privacy settings. Zo vindt SP-Europarlementariër Dennis de Jong dat het e-call systeem handmatig moet kunnen worden in- en uitgeschakeld om de privacy te waarborgen. Naast de twijfels omtrent privacy brengt het systeem ook een kostenplaatje met zich mee. Zo wordt een ‘zelfbellende’ auto gemiddeld zo’n 100 euro duurder. Op 28 februari moet het parlement een overeenkomst bereiken met de lidstaten over dit plan.
Andere voertuigen
De Europese commissie wil het systeem uiteindelijk ook toegankelijk maken voor andere voertuigen zoals bussen, vrachtwagens en motoren.
Kassa/Het Europees Parlement/AD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!