Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Auto, fiets of trein? Reisvergelijker NS helpt reiziger kiezen

07-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
354 keer bekeken
  •  
knooppunt:weg:brug_1127_634

Een nieuwe reisvergelijker van de Nederlandse Spoorwegen (NS) helpt reizigers met het maken van een keuze. Welk vervoersmiddel is het meest geschikt voor de aanstaande reis? Met de Reisvergelijker kan de reiziger vooraf berekenen wat de CO2-uitstoot is per vervoersmiddel. Hiernaast worden de reistijd en de kosten met elkaar vergeleken, waarbij er zelfs rekening wordt gehouden met parkeerkosten en verwachte files. Op basis van deze elementen kan de reiziger een eigen keuze maken.

Inzicht op CO2-uitstoot

"We willen een reiziger meer inzicht geven in CO2-uitstoot en transparant zijn over de prijs. Afhankelijk van jouw reis is de ene keer de auto goedkoper en de andere keer de trein. Voor een retour Utrecht centrum naar Eindhoven centrum zie je bijvoorbeeld dat de trein 4,50 euro goedkoper en sneller is en veel minder CO2-uitstoot veroorzaakt dan de auto", zegt Ivo Steffens, directeur commercie bij NS.

"Maar kijk je naar een retour van Utrecht centrum naar Lisse, dan zie je dat de CO2-uitstoot voor de trein het laagste is, maar dat de auto 4 euro goedkoper en iets sneller is."

"De CO2-winst is heel groot als je de trein pakt in plaats van de auto

De Reisvergelijker maakt gebruik van informatie van onder meer NS, Nibud en Milieu Centraal dat de CO2-emissiecijfers heeft aangeleverd. "Wat veel mensen nog niet weten is dat de CO2-winst heel groot is, als je de trein pakt in plaats van de auto", benadrukt Mariken Stolk, expert Duurzame Mobiliteit bij Milieu Centraal. "De Reisvergelijker maakt deze klimaatwinst inzichtelijk. Het is een mooie tool om de bewustwording over de klimaatimpact van een reis bij reizigers te vergroten."

"Vaak zoeken mensen uren naar wat het goedkoopste product is"

Het Nibud heeft de kosten voor het autogebruik beschikbaar gesteld. Gabriella Bettonville, strategisch adviseur bij het Nibud: "Niemand wil te veel betalen bij een aankoop en vaak zoeken mensen uren naar wat het goedkoopste product is. Het is goed dat er nu ook voor reizen een tool is waarmee mensen een beter beeld kunnen krijgen van de prijs van de rit, zodat ze deze kosten mee kunnen laten wegen bij de keuze welk vervoersmiddel voor hen het meest geschikt is."

De Reisvergelijker is te vinden op de website van de NS. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!