Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Asscher wil lek in asbestregels snel dichten

20-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Asbest-hazard_04.jpg
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wil het lek in de regels voor asbestsaneerders snel dichten. Hij laat dat weten in reactie op een artikel in Trouw waaruit blijkt dat malafide asbestbedrijven de regels kunnen omzeilen en na fouten gewoon weer terug kunnen komen in de asbestbranche. De PvdA en de SP trokken daar maandag meteen over aan de bel.
Mazen in de wet
Asscher laat via zijn woordvoerder weten dat het bekend is dat sommige asbestsaneerders gebruik maken van mazen in de wet om na gesjoemel met de veiligheidsmaatregelen rond het asbest verwijderen toch weer aan de slag te gaan in de sector. De minister is bezig de regels voor de vergunningen (asbestcertificaten) zo aan te passen dat dat in de toekomst niet meer mogelijk is. Dat kan bijvoorbeeld door bij de aanvraag van een certificaat te kijken naar de personen achter de bedrijven, zoals bij uitzendbureaus al de gewoonte is.
'Misdadig gedrag'
Asscher hoopt de aanscherping snel te kunnen invoeren en wordt daarbij achter de broek gezeten door de PvdA en de SP. PvdA-Kamerlid John Kerstens spreekt over ,,misdadig gedrag'' door sommige asbestbedrijven. Volgens hem gaat er te veel niet goed in de branche, waar sprake is van ,,een vorm van zelfregulering'' en een overheid die te weinig direct toezicht uitoefent.
Paul Ulenbelt (SP) verwijt Asscher dat die doof is geweest voor eerdere waarschuwingen over de ondeugdelijke controle op de asbestbedrijven. Het systeem met ,,een eigen controleur'' in de sector noemt hij absurd.
20 jaar verboden
Het kankerverwekkende asbest werd 20 jaar geleden verboden en voor het verwijderen werden strenge veiligheidsregels opgesteld. Zo mogen sloopbedrijven het alleen weghalen als ze een certificaat hebben. Als ze te slordig omgaan met asbest , kan de vergunning een jaar worden ingetrokken. Maar veel bedrijven frauderen met asbest vanwege kostenbesparing en onkunde en blijken dus makkelijk onder de sancties uit te komen.
ANP

Meer over:

diginieuws, asbest
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!