Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Asscher (PvdA): stop zomerreces voor debat over verspreiding corona

3 aug 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
asscher 930 520

Lodewijk Asscher, leider van de PvdA, maakt zich zorgen om het snel oplopende aantal nieuwe coronabesmettingen. Hij wil dat de Tweede Kamer terugkeert van zomerreces en woensdag een debat gaat voeren. Volgens Asscher is er sprake van een 'gebrekkige regie'.

Zo is Asscher van mening dat gemeenten hun eigen beleid zijn gaan bepalen. Dat heeft een "onoverzichtelijke lappendeken aan regels" tot gevolg. Bovendien vindt de PvdA-voorman de richtlijnen voor vakantiegangers die terugkeren uit risicogebieden veel te vrijblijvend. Asscher stelt dat de situatie te urgent is om te wachten tot het zomerreces op 12 augustus voorbij is. Op die datum staat een commissievergadering rond het coronavirus op de agenda in de Tweede Kamer. Dit duurt volgens Asscher te lang.

Coronawet

Jan Brouwer, hoogleraar Recht en Samenleving, is het eens met Asscher. Dat gaf hij al aan in Dit is de Dag op Radio 1. Hij stuurt erop aan dat de Kamer aan een coronawet gaat werken. "We staan aan de vooravond van één van de belangrijkste besluiten die we kunnen nemen. Doe dat op tijd, zodat niemand je iets kan verwijten. Daarvoor ben je gekozen", stelt Brouwer.

Mondkapjesplicht

Eerder deze week verweet Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, rechtsgeleerden dat zij leven in een "laboratoriumwerkelijkheid". Hij gaf aan hoe dan ook de mondkapjesplicht te gaan invoeren. Brouwer is het daar hartgrondig mee oneens. De hoogleraar stelt dat het een gekke situatie is dat er geluisterd moet worden naar de noodverordening, terwijl dit in strijd is met de grondwet. Aboutaleb hoort zich volgens Brouwer juist te houden aan de wet. Brouwer: "We hebben zo vaak andere landen verweten dat ze inconstitutioneel zijn. We moeten zorgen dat we een rechtstaat blijven. Hoofdregel 1 is dat de overheid zich aan zijn eigen gecreëerde regels houdt."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

manwijf
manwijf4 aug 2020 - 8:56

Besmettingen ophalen uit het buitenland voorkomen zou een beter idee zijn. Ascher wil zo als gewoonlijk alleen maar scoren. 

lpaard1981
lpaard19813 aug 2020 - 13:54

juist goed dat we langzaam terug gaan naar voor de 1,5 meter regels. dat hele gedoe is veel te krampachtig en helpt niet. laat de regering ook eens mensen van viruswaanzin uitnodigen. misschien komen ze dan op goede ideeën.