Asscher: na 31 maart nieuwe situatie
20-03-2013
• leestijd 2 minuten
Als vakbonden en werkgevers er deze maand niet in slagen hun sociaal overleg af te ronden, ontstaat er ,,een nieuwe situatie'' waarover het kabinet zich zal beraden. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat woensdag in de Tweede Kamer gezegd.
Sociale partners
Asscher zei eerder te verwachten dat de sociale partners eind deze maand met een akkoord komen, waarover ze vervolgens met het kabinet zullen praten. Hij gaat er nog steeds van uit dat het lukt, ook al omdat de samenleving daar, gezien de oplopende werkloosheid, ,,naar snakt''.
Het kabinet heeft in afwachting van het sociaal overleg beloofd een aantal omstreden plannen niet naar de Kamer te sturen. Maar het kan daar niet mee blijven wachten, zei Asscher woensdag.
Bronnen bij bonden en werkgevers zeggen dat een akkoord ,,zeker niet voor Pasen'' te verwachten is. Dat is eind maart.
Het Kabinet
Asscher wilde in de Kamer inhoudelijk niet ingaan op het overleg van de sociale partners. Hij is bang het proces te verstoren. Het kabinet wil graag met bonden en werkgevers op één lijn komen over maatregelen om de economische crisis en de oplopende werkloosheid te bestrijden.
Het meest heikele punt in het sociaal overleg is het kabinetsplan om volgend jaar de WW-duur te bekorten en het ontslagrecht te versoepelen. De bonden zijn hier mordicus tegen. De werkgevers willen af van het kabinetsplan dat grotere bedrijven verplicht 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen.
PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer onderstreepte dat het quotum van 5 procent niet zomaar van tafel kan. De maatregel is op aandrang van haar partij in het regeerakkoord gekomen, als compensatie voor forse bezuinigingen in de sociale werkplaatsen. GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik drong er op aan dat het kabinet zelf het goede voorbeeld geeft bij het aanstellen van arbeidsgehandicapten. Bij de overheid bedraagt hun aantal nu maar 1 procent. ANP