Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Asscher: goede flex erin, foute eruit

20-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Asscher_09.jpg
Op de moderne arbeidsmarkt zal altijd behoefte zijn aan flexwerkers, maar we mogen geen tweedeling accepteren. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zei dat maandag in reactie op een onderzoek van uitzendkoepel ABU. Daaruit blijkt dat het aantal werknemers met een flexibel contract de komende jaren zal toenemen.
Fatsoenlijke voorwaarden
Asscher vindt dat geen probleem, zolang er maar sprake is van ,,goede flex''. Ook mensen zonder vast contract moeten fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden hebben, een hypotheek kunnen krijgen en een pensioen kunnen opbouwen. ,,Slechte flex'', zoals schijnconstructies om de regels te omzeilen en mensen uit te buiten, moet worden uitgebannen. ,,Goede flex erin, slechte eruit'', is het motto van Asscher.
Over een jaar treedt een nieuwe wet in werking die de positie van flexwerkers en nieuwkomers op de arbeidsmarkt moet verbeteren. Zo wordt het ontslagrecht vereenvoudigd en krijgen flexwerkers al na 2 jaar recht op een vast contract in plaats van na 3 jaar. Asscher is ervan overtuigd dat bedrijven straks eerder bereid zijn om mensen in vaste dienst te nemen, ook al omdat de economie aantrekt.
'Goede voorbeeld'
De overheid zal zelf het goede voorbeeld geven, heeft het kabinet al aangekondigd. Ze stopt met het inhuren van personeel via payrollbedrijven en neemt schoonmakers weer in vaste dienst. Ook wil het kabinet het makkelijker maken voor zzp'ers om een pensioenfonds op te zetten.
Nuance
Asscher nuanceert overigens het onderzoek van ABU over de toename van flexwerk. Hij wijst erop dat daaruit blijkt dat de meeste bedrijven blijven werken met vaste contracten.
De vakcentrale FNV zegt dat werknemers met onzekere contracten uitzicht moeten hebben op stabiel werk. ,,Weer blijkt dat werkgevers de groep op wie ze de werkgeversrisico's afwentelen, laten groeien. Werkgevers moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!