Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Asscher geschokt over antisemitisme jongeren

16-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Tweede-Kamer_62.jpg
Minister Lodewijk Asscher, in het kabinet verantwoordelijk voor integratie, is geschokt door de uitkomsten van een onderzoek naar de oorzaken van antisemitisme onder jongeren. Asscher vindt de uitkomsten ,,zeer ernstig'' en noemt het ,,schokkend'' dat er zoveel duidelijk negatieve gevoelens onder een deel van de jongeren in Nederland zijn ten opzichte van de kleine Joodse gemeenschap.
Moslimjongeren
Die negatieve gevoelens liggen het hoogst onder moslimjongeren: 12 procent van hen denkt ,,niet zo positief'' over Joden in Nederland. Uit het onderzoek blijkt ook dat de incidenten tussen Israël en de Palestijnse gebieden vaak antisemitisme uitlokken.
Voetbalwedstrijden
De onderzoekers concluderen verder ook dat het bezoeken van stadions voor voetbalwedstrijden antisemitische uitingen uitlokt. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Asscher daarover: ,,Onwenselijk vind ik het schijnbaar achteloze gebruik van het woord Jood als scheldwoord en de dynamiek in het voetbalstadion.'' Asscher is ,,zeer verontrust'' over de hoge mate van vooroordelen tussen jongeren onderling.
Rapport
Het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut lekte maandag uit via De Telegraaf. Asscher was oorspronkelijk van plan om nader onderzoek te doen naar de conclusies uit het rapport, om dan uiteindelijk na de zomer het rapport met een uitgebreide kabinetsreactie naar de Tweede Kamer te sturen. De onderzoeksbureaus die erbij betrokken waren, waren dat met hem eens, schrijft Asscher. Maar nu het rapport op straat ligt en al onderwerp van discussie en speculatie, is het niet meer mogelijk openbaring van het rapport nog langer op te houden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!