Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Asperge steekt laat de kop op

09-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
asperges.jpg
Door het aanhoudende winterweer moesten de liefhebbers er dit jaar langer op wachten, maar het aspergeseizoen is nu echt losgebarsten, meldt coöperatie The Greenery. De eerste asperges uit de volle grond zijn inmiddels gestoken in Brabant.
Het is nog te vroeg om te zeggen of het een goed aspergejaar wordt, dat is afhankelijk van het verloop van het weer. Voor de telers is van belang, dat het weer geen grillig verloop heeft. Dat brengt het risico met zich dat er plotseling grote hoeveelheden tegelijk op de markt komen, met gevolgen voor de prijzen.
Asperges zijn het minst populair bij jonge alleenstaanden en vooral geliefd bij gepensioneerden. Die laatste is een groeiende groep in een vergrijzend Nederland, maar echte asperge-eters zijn wij toch niet, weten ze bij het Productschap Tuinbouw.
Direct over de grens is de asperge veel polulairder. In de Duitse deelstaat Noordrijn Westfalen, waar 18 miljoen mensen wonen tegenover 16 miljoen in Nederland, worden maar liefst 3,5 keer zoveel asperges gegeten, aldus The Greenery.
Vorig jaar kocht 28 procent van de Nederlandse huishoudens asperges, maar bij witlof of bloemkool ligt dat rond de 70 procent. In Duitsland koopt 47 procent van de huishoudens asperges, en onze oosterburen gaan ook met grotere porties de winkel uit.
De Nederlandse asperges, zo'n 14 miljoen kilo per jaar, blijven vooral in eigen land, zo'n 80 procent. De export naar met name Duitsland neemt af, doordat ze ook daar steeds meer asperges zijn gaan telen.
Kochten in 1999 nog twee op de tien huishoudens in Nederland asperges, inmiddels is dat dus bijna drie op de tien. Gemiddeld ging het vorig jaar om 0,65 kilo asperges per huishouden. Bij de supermarkten, goed voor 55 procent van de verkoop, is dat goed voor een omzet van 15 miljoen euro.
De omzet bestaat voor 30 procent uit voorbewerkte asperges. De Nederlandse telers hopen door voorbewerking de consument meer te laten proeven van het ,,witte goud''. Er zijn al verpakkingen die rechtstreeks de magnetron in kunnen. De telers zien ook brood in de groene variant en de laatste tijd ook in de paarse. Die laatste is in trek bij fijnproevers en restaurants, die ze verwerken in salades en voorgerechten.
Bron: ANP

Meer over:

asperges, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!