Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Asbestsoap Louweshoek duurt voort

08-03-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
195x90_asbest_03.jpg
Sinds de uitzending van Kassa op 1 maart 2014 over het asbest debacle in de Amsterdamse flat Louweshoek is er nog niks veranderd. Volgens de bewoners is de communicatie met de gemeente en Stichting Woonzorg Nederland summier en is er nog niks veranderd. De bewoners hebben inmiddels een advocaat in arm genomen om te kijken naar de situatie. Dat bespreken we deze week in de studio.
Niets veranderd
Volgens Addel Boukharsssa is er sinds zaterdag 1 maart 2014 nog niets veranderd. "We kregen van Woonzorg een mail met het verzoek, dat als wij vragen hebben wij die aan hen kunnen stellen. Dat is gek want we hebben al een hele lijst met vragen die nog niet beantwoord zijn. Onlangs heb ik Woonzorg aan de telefoon gehad. Ik vroeg of het mogelijk is dat de bewoners vervangende woonruimte te krijgen, weer hebben ze laten weten dat dat niet mogelijk is. Woonzorg vindt nog steeds dat de sanering in bewoonde staat door kan gaan."
Woonbond
Volgens Hans Roseboom van de Woonbond heeft Woonzorg op maandag 3 maart 2014 contact gezocht met de Woonbond voor een gesprek. "Stichting Woonzorg Nederland heeft ons benaderd. Zij wilden met ons aan tafel om te praten over Louweshoek, maar niet met de bewonerscommissie van Louweshoek. Wij zeiden dat we alleen in gesprek wilden als de bewonerscommissie er ook bij was. Woonzorg wilde dit niet, dus hebben we besloten om niet met hen in gesprek te gaan, zegt Hans Roseboom."
Advocaat
Hans Roseboom van de Woonbond heeft de bewoners geadviseerd om met een advocaat in gesprek te gaan. "De Hoge Raad heeft in 2007 een uitspraak gedaan wat betreft asbest. Woningbouwcorporaties hebben een dringende maatschappelijke zorgvuldigheidsplicht jegens derden, om gezondheidsschade te voorkomen. Dit houdt in dat woningbouwcorporaties er alles aan moeten doen, om zowel huurders of mensen die in het pand zijn, moeten bescheremen tegen de gevaren van asbest. Als je kijkt naar de situatie in Louweshoek, rijst de vraag of ze zich wel hier aan hebben gehouden. Daar wordt nu als eerst naar gekeken", zegt Hans Roseboom.
Reactie gemeente Amsterdam
Els Verdonk, portefeuillehouder Handhaving, stadsdeel Nieuw-West, reageert als volgt: In mijn rol als portefeuillehouder Handhaving ben ik ervoor verantwoordelijk dat saneringswerkzaamheden veilig worden uitgevoerd zodanig dat de gezondheid van bewoners is gewaarborgd. Stadsdeel Nieuw-West heeft na het incident op 8 januari de saneringswerkzaamheden van de beplating aan de buitenkant van het complex Louweshoek stilgelegd. Inspecteurs van handhaving constateerden dat er op de locatie niet werd gewerkt conform de afspraken in het werkplan van Woonzorg Nederland en de geldende normen voor asbestsanering. De Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is toen ingeschakeld. Bewoners zijn door het stadsdeel geïnformeerd over het stilleggen van deze werkzaamheden. Het stadsdeel heeft Woonzorg Nederland gevraagd het werkplan aan te passen zodanig dat geborgd is dat fouten als deze niet meer voor kunnen komen. Op dit moment heeft het stadsdeel nog geen aangepast werkplan ontvangen van Woonzorg Nederland. Zodra het stadsdeel het aangepaste werkplan heeft goedgekeurd en daarmee toestemming verleent voor het hervatten van de werkzaamheden, worden bewoners door het stadsdeel geïnformeerd.
Reactie Woonzorg Nederland
De reactie van Woonzorg Nederland is hier te lezen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!