Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Asbest vrijgekomen bij brand in Brabant

23-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
asbest_12.jpg
Bij een grote brand die zondagavond laat is uitgebroken in een voormalig schoolgebouw in het Brabantse dorpje Zeeland is inderdaad asbest vrijgekomen. Dat bevestigt de brandweer in de nacht van zondag op maandag. Brandweer en politie hadden eerder al gewaarschuwd dat zich mogelijk asbestdeeltjes hadden verspreid.
Dicht bij de school
Een woordvoerder van de brandweer wijst erop dat er vooralsnog geen gevaar is voor omwonenden. Deskundigen onderzoeken waar het asbest precies is terechtgekomen. ,,Dat is vooral dicht bij de school. Het gaat vermoedelijk om witte asbest, dat is de minst schadelijke vorm", aldus de zegsman van de brandweer. Het weer is daarbij in het voordeel. Door de regenval slaat het asbest snel neer.
Fikse rookontwikkeling
Wel wordt omwonenden dringend geadviseerd om alle ramen en deuren gesloten te houden. Dat is niet alleen vanwege de asbest, maar ook vanwege de fikse rookontwikkeling. Verder moeten inwoners uit voorzorg niets uit tuinen oprapen. Die oproep doet de gemeente Landerd, waar Zeeland onder valt, op Twitter. Maandagmorgen moet het onderzoek door de asbestspecialisten zijn afgerond, en is volgens de gemeente meer duidelijk.
Aardig onder controle
Om de brand te bestrijden zijn korpsen uit Zeeland, Veghel, Uden en Schaijk uitgerukt. De brand, die ontstond in de vroegere basisschool De Vlasgaard, was na enkele uren al ,,aardig onder controle", aldus de brandweer. Hulpdiensten kunnen niet overal goed bij om te blussen. Daarom worden delen van het pand platgedrukt met een kraan. Het schoolgebouw stond al op de nominatie om gesloopt te worden.

Meer over:

diginieuws, asbest
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!