Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Asbest in oven van broodfabriek Bakkersland

09-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
brood_09.jpg
Het grootste bakkersbedrijf van Nederland, Bakkersland, heeft vorig jaar zomer een partij brood teruggehaald omdat er asbest uit een oven op terecht was gekomen. Het brood lag al bij het distributiecentrum van een supermarkt, meldt het tv-programma Zembla donderdag. De afgelopen jaren zou vaker asbest zijn vrijgekomen, in bakkerijen in Wateringen (2011), Waalwijk en Zwanenburg (2013).
Geen geld om te vervangen
Asbest wordt als isolatiemateriaal gebruikt in oude, industriële broodovens. Volgens een voormalige voorzitter van de ondernemingsraad was er geen geld om die te vervangen. Bakkerijen worden volgens hem afgeknepen door supermarkten. ,,De supermarkten willen niet meer betalen dan ze nu doen. Anders konden alle ovens vernieuwd worden.'' Het bakkersbedrijf levert onder meer aan Jumbo en Albert Heijn.
Kankerverwekkend
Asbest kan kanker veroorzaken en wordt tegenwoordig niet meer toegepast, maar in veel bakkerijen staan nog ovens waar asbestplaten en asbestkarton in verwerkt zijn. Het vervangen van die ovens gaat volgens Bakkersland zeker 2 jaar duren.
Asbest eten
In Zembla, dat donderdagavond wordt uitgezonden, stelt het concern dat consumenten geen gevaar lopen, omdat het eten van asbest niet gevaarlijk zou zijn. Maar volgens een longarts van het Erasmus MC in Rotterdam is nog maar heel weinig onderzoek gedaan naar het binnenkrijgen van asbest via het maag-darmkanaal. Hij ziet jaarlijks tientallen nieuwe patiënten met asbestkanker in de buikholte.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!