Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Asbest gevonden in make-up HEMA en Douglas'

7 okt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Make-up poeder borstel 930x520
In de make-up 'My Cheek Palette Blush' van Douglas en 'B.A.E. loose powder foundation 2nd skin' van HEMA is asbest aangetroffen, bericht EenVandaag. Naar aanleiding van het nieuws spant HEMA een kortgeding aan tegen het programma.
Het actualiteitenprogramma liet samen met het Expertisecentrum Asbest en Vezels (ECAV) de make-up door drie laboratoria testen op aanwezigheid van asbest. Alle drie vonden ze asbest in de betreffende producten van HEMA en Douglas.

Warenhuis HEMA heeft woensdag laten weten  een kort geding aan te spannen tegen EenVandaag vanwege de beschuldiging dat asbest is gevonden in een make-upproduct. Het bedrijf spreekt de berichtgeving van het AVROTROS-programma tegen en eist een rectificatie. Woensdag is nog geen uitspraak gedaan. De zaak is aangehouden tot een nader te bepalen datum. De verwachting is wel dat dit op korte termijn is, aldus een woordvoerder van de rechtbank in Amsterdam.

Producten terug in schappen na controletests

De winkelketens trokken de make-up aanvankelijk terug toen EenVandaag met ze in gesprek ging, meldt het programma. HEMA heeft TNO en Wessling hun product laten testen, en daarbij zou geen asbest zijn aangetroffen. Wessling keek ook naar My Cheek Palette Blush van Douglas, en vond ook daar geen asbest in. De producten liggen inmiddels weer in de schappen.

HEMA: onschuldige talkvezels

TNO, volgens HEMA de autoriteit in Nederland op gebied van specialistisch asbestonderzoek in talkhoudende make-upproducten, heeft hetzelfde product onderzocht als EenVandaag en daarnaast nog eens acht van deze make-upproducten uit dezelfde partij, aldus de winkelketen. "Volgens TNO zijn onschuldige talkvezels door de ‘EenVandaag laboratoria’ ten onrechte aangezien voor asbestvezels", aldus HEMA in een verklaring. Dat zou komen doordat de gebruikte onderzoekstechnieken en de foto’s niet verfijnd genoeg zijn om asbest in talkhoudende make-upproducten vast te kunnen stellen.
Maar TNO en diverse andere Europese toplaboratoria hebben na uitvoerige onderzoeken geconcludeerd dat er geen asbest zit in de make-upproducten van HEMA, meldt het bedrijf woensdag in een verklaring. HEMA zegt in oktober vorig jaar door EenVandaag te zijn benaderd over een mogelijke vondst van asbest in het product, waarna in afwachting van aanvullend onderzoek door TNO de verkoop ervan direct is gestaakt.

'Andere onderzoeksmethode'

Experts zeggen volgens EenVandaag dat de verschillende uitkomsten verklaarbaar zijn: de labs die HEMA en Douglas inschakelden, gebruikten een andere onderzoeksmethode. Ook zou asbest ongelijkmatig in producten kunnen voorkomen, waardoor in het ene monster wel asbest kan zitten, en in een ander niet. EenVandaag / ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar