Artsen willen snel praten na torpedering EPD
06-04-2011
• leestijd 2 minuten
Artsenorganisatie KNMG wil snel om de tafel met minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om te praten over de infrastructuur van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Het EPD voor de landelijke uitwisseling van medische gegevens komt er voorlopig niet. De Eerste Kamer verwierp het plan dinsdag unaniem. De Tweede Kamer stemde er in 2009 mee in. De Senaat vindt de opzet nu niet veilig genoeg.
Schippers zei na de stemming in de Senaat dat ze ,,uiteraard niet voorbijgaat aan het oordeel van de Eerste Kamer''. Maar: ,,Daar ligt dan ook de verantwoordelijkheid voor het verwerpen van de wet en voor de gevolgen.''
De KNMG liet weten nooit groot voorstander te zijn geweest van de manier waarop de overheid het EPD wilde inrichten. Ten eerste door onvoldoende garanties voor privacy van de patiënten en ten tweede door de verplichting voor artsen om zich aan te sluiten. Volgens woordvoerder Lode Wiegersma is de KNMG wel groot voorstander van de digitale infrastructuur die bij het EPD hoort. ,,We hebben begrepen dat de minister vandaag heeft gezegd dat wij nu voortaan moeten betalen voor dat systeem. We hebben natuurlijk geen onbeperkte budgetten.''
De senatoren willen op bescheiden schaal in de regio beginnen en het systeem van onderop in de praktijk opbouwen. De minister en de Tweede Kamer wilden juist een landelijke uitwisseling omdat veel gegevens in de huidige regionale opzet slecht beveiligd blijken. Nu al worden ongeveer honderd miljoen gegevens volgens Schippers ,,op niet gestandaardiseerde en slecht beveiligde wijze'' uitgewisseld. Daarom wilde ze graag in een bescheiden opzet toch met het EPD beginnen. De handreiking alleen gegevens over medicijngebruik opvraagbaar te maken, overtuigde de senatoren echter niet.
Volgens gegevens van het ministerie van VWS heeft bijna 60 procent van de hulpverleners zich vrijwillig aangesloten bij het EPD. Daardoor zijn van bijna 8,5 miljoen Nederlanders nu al medicatiegegevens op te vragen. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) reageerde met de mededeling dat de verwerking van medische gegevens in een EPD ófwel met toestemming van de patiënt moet gebeuren ófwel een wettelijke basis moet hebben. Ook een regionaal EPD.
De koepel van patiëntenorganisaties NPCF ziet de patiënt als verliezer. ,,Een landelijk EPD had kunnen bijdragen aan de verbetering van de uitwisseling van medische gegevens. De medicijngegevens van ongeveer 8,5 miljoen Nederlanders waren via het EPD opvraagbaar.'' In het regionale systeem wordt de privacy niet voldoende bewaakt, aldus de NPCF.
,,Wettelijk moeten zorginstellingen toestemming vragen aan de patiënt om hun gegevens in een EPD om te zetten. Dit wordt nog niet altijd gedaan. Daarbij is het vaak lastig voor de patiënt om zijn dossier in te zien. Soms krijgen ze alleen gedeeltelijk toegang tot de informatie.''
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vindt het jammer dat het EPD niet doorgaat. ,,We denken dat het EPD veiliger was dan de informatiesystemen die artsen er nu regionaal op nahouden.
ANP