Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Artsen willen 'slechtnieuwsgesprekken' voorkomen met uitbannen roken
12-05-2021
•
leestijd 2 minuten
•
1745 keer bekeken
•
Met een video waarin patiënten verteld wordt dat ze als gevolg van roken niet meer beter zullen worden, hoopt een groep artsen rokers te waarschuwen. Volgens hen heeft ook de regering een taak om tabak de wereld uit te helpen.
Want waar het de overheid wel lukt maatregelen door te drukken, daar zou er ook meer moeten gebeuren om het roken te beperken. "Sigaretten en e-sigaretten zijn overal te koop. Wrang als je bedenkt dat rokers kwetsbaar zijn en daardoor meer kans hebben op een ernstig verloop van Covid", zeggen de initiatiefnemers.
Slecht nieuws
In de video vertellen verschillende artsen over hun ervaringen met het vertellen van slecht nieuws aan mensen die ziek zijn geworden van hun rookverslaving.
'Verkooppunten omlaag, prijs omhoog’
De actie wordt gesteund door De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG). Volgens die organisatie kunnen akelige slechtnieuwsgesprekken met patiënten voorkomen worden. "Als hij of zij nooit was gaan roken, of tijdig was gestopt, dan hadden we hier nu niet zo gezeten", zegt KNMG-voorzitter René Héman.
Volgens Héman ligt de grootste verantwoordelijkheid in Den Haag. "Straks komt er een nieuwe regering, met een nieuw regeerakkoord. Een kort akkoord, dat hebben ze afgesproken. Wat wij willen is maar één zinnetje: ‘verkooppunten omlaag, prijs omhoog’. Zodat déze slechtnieuwsgesprekken in elk geval snel geschiedenis worden", vervolgt hij.
Tabak de wereld uit
Ieder jaar sterven in Nederland twintigduizend mensen door roken, vaak al voor de pensioenleeftijd, aldus de organisatie." Daarnaast is er een miljoen mensen chronisch ziek door de gevolgen van tabaksgebruik. Al dit lijden wordt pijnlijk voelbaar tijdens de honderdduizend slechtnieuwsgesprekken die artsen jaarlijks voeren. Gesprekken die met goed overheidsbeleid voorkomen kunnen worden."
Volgens de initiatiefnemers moet ook de tabaksindustrie aangepakt worden. "Hulp bij het stoppen met roken moet geboden worden aan alle mensen die verslaafd zijn gemaakt door de tabaksindustrie. Een industrie die zichzelf verrijkt ten koste van gezondheid en levens. Als je dat goed tot je door laat dringen, is er eigenlijk maar één echt effectieve maatregel: zo snel mogelijk tabak de wereld uit helpen." ANP