Kassa

Artsen willen kinddossier niet delen met politie

  •  
03-02-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
122904.jpg
Artsenorganisatie KNMG vindt dat het elektronisch kinddossier (EKD) niet beschikbaar mag zijn voor politie en justitie. Brede toegankelijkheid zou het bieden van goede medische zorg ondergraven, heeft de KNMG maandag laten weten.
De artsen keren zich tegen een voorstel van de Rotterdamse wethouder Leonard Geluk om ook politie, justitie en Bureau Jeugdzorg inzage te geven in het dossier. Geluk wil daarmee niet alleen medische zorg bieden maar ook risicosituaties op het spoor komen.
Volgens de KNMG is voor dat laatste de Verwijsindex Risicojongeren (VIR) bedoeld. Via die index kunnen hulpverleners van risicogezinnen te weten komen of andere hulpverleners ook risico's in dat gezin hebben gesignaleerd.
De artsen hebben de steun van minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin). In de Tweede Kamer zei Rouvoet vorig jaar dat toegang tot het dossier voorbehouden blijft aan jeugdartsen. De Kamer zag wel wat in een bredere toegang tot het dossier, dat bedoeld is om informatie over een kind beter uit te kunnen wisselen.
De VVD baarde tijdens het debat over het kinddossier opzien door schande te spreken van een lijst met geslachtskenmerken waarmee een jeugdarts de ontwikkeling van een kind in kaart brengt. Zo zouden van alle Nederlandse kinderen in het dosssier allerlei zaken komen die verder niemand wat aangaan. De meerderheid van de Kamer maakte de liberale collega Ineke Dezentjé Hamming duidelijk dat de gewraakte lijst al meer dan veertig jaar door consultatiebureaus wordt gebruikt.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!