Artsen weigeren te prikken tegen baarmoederhalskanker
26-05-2009
• leestijd 2 minuten
Bij de Landelijke vereniging voor Artsen in Dienstverband (LAD) hebben zich enkele GGD-artsen gemeld die weigeren meisjes in te enten tegen baarmoederhalskanker. Directeur Alex van Bolderen heeft dat dinsdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in het AD.
Volgens hem gaat het om incidenten. Het gaat vooral om artsen die op medische gronden de autonome keuze maken om niet mee te werken en in sommige gevallen treft de GGD maatregelen, zei hij. De zwaarste sanctie op werkweigering is ontslag op staande voet.
GGD-artsen en verpleegkundigen zijn verplicht mee te werken aan de uitvoering van het rijksvaccinatieprogramma. Een weigering ligt volgens de artsenvereniging moeilijk omdat het gaat om een prik die als wetenschappelijk verantwoord is beoordeeld. De GGD's moeten volgens Van Bolderen afwegen of het verstandig is om het conflict met de artsen of verpleegkundigen aan te gaan omdat het gaat om een enkeling die het vaccinatieprogramma moeilijk alleen in gevaar kan brengen.
Bij de GGD Hart voor Brabant gaat het om een arts en een verpleegkundige die niet willen vaccineren op een totaal van zestig. Volgens de LAD is dat een bovengemiddeld aantal. Een woordvoerster van de Brabantse GGD gaat niet in op de motieven van de medewerkers en zegt dat er overleg gaande is over hoe werkgever en werknemer daar samen kunnen uitkomen.
Begin maart begon de zogenoemde inhaalcampagne tegen baarmoederhalskanker. Alle meisjes tussen de 13 en 16 jaar zijn opgeroepen. Tot dusver kwam minder dan de helft opdagen. Het RIVM wijt de lage opkomst onder meer aan indianenverhalen die circuleren over de prik.
Bron: ANP