Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Artsen waarschuwen voor ziekmakende stoffen in hulpmiddelen ziekenhuizen

19-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dokter 930 x 520
Artsen in het tijdschrift Medisch Contact waarschuwen voor medische hulpmiddelen in Nederlandse ziekenhuizen die onder meer hormoonverstorende stoffen bisfenol en ftalaten bevat. Door in aanraking te komen met deze stoffen via infusen-, beademings- en dialyseapparatuur lopen patiënten gezondheidsrisico's.
Plastic
De artsen in Medisch Contact pleiten ervoor dat artsen alleen nog maar hulpmiddelen gaan gebruiken die vrij zijn van deze stoffen. Bijvoorbeeld de stof bisfenol A wordt gebruikt bij de productie van plastic en ftalaten die worden gebruikt als weekmakers in plastic.
Maatregelen regelen
Volgens de artsen zou de overheid meer maatregelen moeten nemen tegen het gebruik van dit soort stoffen in de gezondheidszorg. Daarbij verwijzen ze naar recent onderzoek van de Universiteit Utrecht, die mogelijk tachtig ziekten in verband brengt met de blootstelling aan deze stoffen. Bron: NU.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

phpieterse
phpieterse23 mei 2016 - 12:14

Is oud nieuws. Wij gebruiken in de gezondheidszorg al decennia met ftalaten gefabriceerde hulpmiddelen. Na verwijdering uit een patient is het pvc soms keihard. Waar zijn dan die weekmakers gebleven? RIVM, artsen en ziekenhuizen weten dit al jaren. Net als het riool water van ziekenhuizen. Verrijkt met cytostatica, hormonen en antibiotica wordt dat vrijwel ongezuiverd bij de waterzuiveringen aangeboden. Een groot deel komt vervolgens daarvan in het drinkwater.Omdat de "geitenwollensokken" dit al jaren aandachtig proberen te maken, was het oninteressant. Nu dokters zich ermee gaan bemoeien wel?Wordt het volgende onderwerp het zogenaamd natuurvriendelijk begraven van het kankerremmende middelen verrijkte patiënten het onderwerp?Burgers, wordt eens wakker!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!