Kassa

Artsen: voer helmplicht in voor snorfietsers

  •  
10-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
helm 930 520
Ook mensen op een snorfiets zouden verplicht een helm moeten dragen. Daarvoor pleiten 130 artsen uit diverse Nederlandse ziekenhuizen. De artsen bieden dinsdag een brandbrief aan de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat aan. De Tweede Kamer debatteert woensdag over maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten.
Bestuurders van snorfietsen met blauw nummerbord mogen nu zonder helm op het fietspad rijden. Op een brommer, met geel nummerbord, is een helm verplicht.

Tientallen doden per jaar

Artsen zien dagelijks de gevolgen van ongelukken met snorfietsen. De snorfiets zorgt volgens hen voor tientallen doden per jaar en veel (hersen)letsel. ,,Het verlies van hersenfuncties heeft een veel grotere impact op de verdere levens van de slachtoffers dan blijvende schade aan andere lichaamsfuncties''. stelt neuroloog Joukje van der Naalt van de Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Onveiliger dan gewone fiets

Volgens de ondertekenaars van de brief is een snorfiets onveiliger dan een gewone fiets. ,,De wetgever suggereert nu dat dit product veilig is, maar dat is het zeker niet. Ook niet bij een snelheid van 25 km per uur. Een valpartij met de snorfiets kan altijd een fatale klap veroorzaken'', aldus internist Wouter Bierman van het UMCG.

Helmplicht al in 2012 aangeraden

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft al in 2012 aangeraden een helmplicht in te voeren voor snorfietsen. Nederland is volgens de artsen het enige land in Europa waar geen helmplicht geldt voor dit soort bromfietsen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Alex Hannsen
Alex Hannsen11 dec. 2018 - 6:13

De 25 km scooter of brommer moet helmplichtvrij blijven. Dat is een van de redenen dat men voor dit type voertuig kiest. Niemand gaat zo’n voertuig meer kopen als de helmplicht komt. De mensen hebben nu al de keus om een voertuig te kopen waar een helm al verplicht voor is en ook sneller mag rijden. Dus je weet dat je een extra risico loopt als je een Snorscooter koopt. Helemaal mee eens dat we steeds meer betutteld worden. En wat denk je van de importeurs, scooterhandelaren en eigenaren die nu een snorscooter hebben? Zijn in een klap onverkoopbaar of vrijwel niks meer waard.

gypsyjoy
gypsyjoy10 dec. 2018 - 17:51

En hoe zit het met die woestelingen die wielrenners worden genoemd?? Ook verplicht?? Ik zie meer gevaarlijke wielrenners dan snorfietsers, behalve als die snorfietsen worden opgevoerd (handhaaf dat). En die E-bikes dan? Ook helmplicht? We worden helemaal suf geregeld in dit land. Nee. Ik hou idd niet vd rubbertegel maatschappij. Op andere fronten moeten we weer zelfredzaam zijn, zelfs als we dat door ouderdom of gebrek niet meer kunnen. Hou eens op met dubbele boodschappen uitzenden. Mensen kunnen alleen zelfredzaam worden als ze dat leren mogen en dat er niet al bij voorbaat voor ons gedacht en geregeld wordt.

2 Reacties
Pjotr48
Pjotr4810 dec. 2018 - 20:03

Blijf bij het onderwerp: het gaat om snorfietsers. Artsen hebben daar iets over te melden. Toch?

gypsyjoy
gypsyjoy10 dec. 2018 - 23:14

Ja. En ik ook. Waarvan akte.

tenormin
tenormin10 dec. 2018 - 17:06

In andere landen is het al lang verplicht. En "haantje de voorste land Nederland" loopt weer achter de feiten aan. Ik vind de snorfietsen gevaarlijk. Als voetganger: ik zie ze aankomen maar onderschat de snelheid: ze rijden bijna allemaal veel te hard. En als je valt, zonder helm, dan hebben de berijders een heel groot probleem, als ze het al overleven (zonder helm).

lady100
lady10010 dec. 2018 - 15:18

Helmplicht voor snorscooters verplicht stellen wegens verkeersveiligheid er zijn snorscooters harder gaan dan 25 kilometer per uur. In de praktijk maak ik het mee snorscooters boven 35 kilometer per uur rijden.   

1 Reactie
gypsyjoy
gypsyjoy10 dec. 2018 - 17:59

Handhaaf dan die snelheid, maar regel geen helmplicht. Laat dat over aan de berijder in kwestie. Fijn zelfredzaam  en verantwoordelijk zoals de overheid ons graag ziet,omdat het ze anders te veel geld kost.Toch? Als je leeft dan loop je risico's. Hoe hoog je je risico neemt is de verantwoordelijkheid en de vrije wil vd burger zelf. Niet vd overheid. Dus, handhaaf de snelheid, dat is wel de taak vd overheid.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!