Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Artsen onderzoeken effect alternatieve zorg

9 apr 2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dokter_1_81.jpg
Artsen gaan onderzoeken of alternatieve geneeswijzen zoals bijvoorbeeld vitaminepreparaten, meditatie, acupunctuur of yoga ‘traditionele’ behandelingen kunnen aanvullen of versterken. Dat maakte onderzoeksbureau ZonMw woensdag bekend.
Veiligheid en effectiviteit
Volgens ZonMw worden alternatieve geneeswijzen nu vaak toegepast zonder dat echt duidelijk is of de behandeling veilig of effectief is. Een groep zorgprofessionals buigt zich de komende 1,5 jaar over de vraag of en welke alternatieven werkelijk een bijdrage leveren aan het verbeteren van de gezondheid. De organisatie wordt daarbij gesteund door patiëntenfederatie NPCF.
'We lopen achter'
,,In Nederland zijn er meerdere instellingen waar alternatieve geneeswijzen worden onderzocht en toegepast. Maar dat gebeurt vooralsnog hapsnap. We lopen bijvoorbeeld achter op de Verenigde Staten, waar meerdere gerenommeerde instituten dit al toepassen'', vertelt hoogleraar Hans Jeekel van Erasmus MC, die als arts plaatsheeft in de onderzoeksgroep. ,,Bedoeling van dit onderzoek is om structuur te krijgen in het wat, waar en waarvoor alternatieve geneeswijzen worden toegepast en of het werkt.''
Doorbraak
Volgens Jeekel is het voor het eerst in Europa dat professionals dergelijk onderzoek omarmen. ,,Maar het is ook voor het eerst dat medici dit durven onderzoeken'', vervolgt hij. ,,In dat geval kun je wel spreken van een doorbraak.'' ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar