Kassa

Arts wordt weinig online geraadpleegd

28-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dokter_2_23.jpg
Het raadplegen van een arts via internet is nog niet populair. Slechts 2 procent van de mensen die online gezondheidsinformatie opzoekt, heeft wel eens digitaal contact gehad met een arts, specialist of apotheker. Dat bleek donderdag uit cijfers van het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel.
Weinig behoefte
15 procent van de ondervraagden gaf aan dat hun huisarts, specialist of apotheker tegenwoordig digitaal bereikbaar is, bijvoorbeeld per e-mail of via een website. Bij 41 procent is dat niet het geval, 44 procent heeft eigenlijk geen idee of dat zo is. ,,Maar van de 15 procent die weet dat de arts online benaderbaar is, maakt slechts 1 op de 10 patiënten gebruik van die mogelijkheid'', aldus een woordvoerder. In de andere twee groepen geeft de meerderheid bovendien aan sowieso geen behoefte te hebben aan digitaal contact.
Geen vervanging voor 'fysieke' huisarts
Het Nivel denkt dat de onlinedokter weinig populair is omdat het internet de 'fysieke' huisarts nooit kan vervangen. ,,Patiënten willen hem toch echt graag zien. Maar natuurlijk ligt het ook aan het soort vragen: mensen hebben eerder behoefte aan e-mailcontact om een afspraak te maken, dan om vragen te stellen over de keelpijn die ze al een paar dagen hebben.''
Bron van informatie
Ondanks de desinteresse voor onlinecontact met artsen blijft internet wel een belangrijke bron voor mensen die gezondheidsinformatie zoeken. Twee derde van de patiënten heeft na bezoek aan een dokter wel eens extra informatie opgezocht over zijn of haar klachten. 13 procent doet dat zelfs vaak of altijd.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!