Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur op

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Zure appel slechter voor tanden dan cola

20 okt 2011
  •  
leestijd 2 minuten
appels_11.jpg
Het eten van fruit, bijvoorbeeld appels, kan ervoor zorgen dat er vier keer meer schade aan je tanden wordt aangebracht dan door het drinken van sprankelende drankjes zoals cola. Dat heeft een studie van Professor David Bartlett van King's Dental Institute aangetoond.
Verband
De studie bekeek het verband tussen voeding en tandslijtage op verschillende plekken in de mond. De wetenschappers onderzochten ook de beschadigingen van het glazuur en het tandbeen en vergeleken het met een vragenlijst over hun voeding.
Schade aan glazuur
De onderzoekers hebben aangetoond dat mensen die appels aten 3.7 keer eerder schade zouden hebben aan hun glazuur. Mensen die koolzuurhoudende drankjes drinken hadden geen extra risico's. Als je bier of wijn drinkt is de kans op beschadiging 3 keer zo groot.
'Een appel is goed'
"Het gaat niet alleen om wat wij eten, maar ook hoe wij het eten", aldus Professor Barlett. "Artsen zeggen vrij terecht dat eten van appelen goed is, maar als je 'm langzaam op eet kan de hoge zuurgraad in het stuk fruit de tanden ernstig beschadigen. Cola wordt vaak geassocieerd met tanderosie maar het drankje toonde geen verhoogd risico in deze studie."

Tips

Een advies van de wetenschappers is om bij een appel een stukje kaas te eten of een glas melk. Het calcium neutraliseert het zuur uit de appel. Ook zou je je tanden kunnen poetsen voordat je iets zuurs eet. Daarnaast is water een goed hulpmiddel omdat dit er voor zorgt dat de zuren worden weggespoelt.
Voedingsadvies moet anders
De resultaten benadrukken dat het voedingadvies niet gericht moet worden op de bekende frisdranken maar op sterke zuren. Ondanks het resultaat moedigen de wetenschappers aan om fruit te blijven eten omdat het goed is voor het welzijn en de gezondheid.
Op vaste tijdstippen eten
Het hele dag door eten van voedsel met hoge zuurwaarden is veel slechter dan het eten op vaste tijdstippen. "Een appel per dag is goed, maar de hele dag door eten op een appel kan tanden beschadigen", aldus de professor Bartlett.
Meer dan 1000 mannen en vrouwen tussen de 18 tot 30 jaar hebben hier aan meegewerkt. Dat staat in het onlangs gepubliceerde Journal of Dentistry.
Bronnen : Gezondheidsnet.nl / King's Dental Institute

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!