Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zonlicht verblindt depressie

27-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zon_02.jpg
VU medisch centrum heeft uit onderzoek kunnen concluderen dat voldoende zonlicht bij ouderen het risico op een depressie kan verkleinen. Uit dit onderzoek, waarbij 1282 ouderen zijn onderzocht, blijkt namelijk dat er een verband is tussen het vitamine D-gehalte in het bloed en depressie.
Vitamine D
De proefpersonen zijn gedurende een periode van 20 jaar gevolgd. Bij mensen waar minder vitamine D in het bloed werd gemeten, kwam vaker depressie voor dan bij mensen die een hoog vitamine D-gehalte in het bloed hadden. Het vitamine D-gehalte kan eenvoudig omhoog worden gekrikt door vaker in aanraking te komen met zonlicht.
Depressie
Ouderen zijn vaak depressief, 13% van de mensen tussen de 55 en 85 jaar lijdt aan een depressie. Dat er nog niet zoveel onderzoek is gedaan naar het verband tussen vitamine D en depressie verbaast Witte Hoogendijk, hoogleraar Biologische Psychiatrie bij VUmc en GGZ Buitenamstel. "Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Een tekort aan vitamine D is heel eenvoudig te voorkomen door vaak naar buiten te gaan." Fietsen, wandelen, boodschappen doen en andere activiteiten in de buitenlucht laat de huid al in contact komen met zonlicht, wat dan weer het risico op een depressie kleiner maakt.
Toekomst
Omdat zonlicht blijkbaar goede invloed heeft op de gezondheid van mensen, wordt er nu ook onderzoek gedaan naar het effect van lichttherapie voor het oog.
Bron: VUmc
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!