Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zonkracht-app adviseert: smeren!

16-06-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
412 keer bekeken
  •  
zonkracht-app-600-275.jpg
Veel mensen proberen, zodra de zon schijnt, zo snel mogelijk een kleurtje te krijgen. Lekker de zon in. De gevaren van zonnen, zeker als dit onbeschermd gebeurt, worden ernstig onderschat. Het KWF heeft daarom een gratis 'Zonkracht-app' ontwikkeld, onder het motto: 'Geniet van de zon maar zorg dat je niet verbrandt.' De app bevat een huidtype-test en laat zien wat de zonkracht is van het moment. Een aanrader deze applicatie voor verstandig zonnen?
Jaarlijks 47.000 diagnoses huidkanker
De kracht van de zon is niet te onderschatten. Heel vaak is huidkanker een gevolg van UV-straling. Deze onzichtbare straling beschadigt de onbeschermde ledematen, herkenbaar aan een rode, verbrandde huid. De opgedane schade kan, soms pas vele jaren later, tot huidkanker leiden. Om de ernst hiervan te benadrukken enkele schokkende cijfers van het KWF: jaarlijks krijgen 47.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. Dat waren 10 jaar terug nog 'slechts' 15.000 mensen.

Pluspunten
Omdat steeds meer Nederlanders de diagnose huidkanker krijgen is een bewustwordingsapp als die van het KWF absoluut nuttig. Zonbeschermingsadvies op maat, belooft de Zonkracht-app, als je'm hebt gedownload. Je moet een korte enquête invullen die uitmaakt wat voor huidtype je hebt. Type 1 is het meest kwetsbaar. Met type 4 of hoger kun je in principe goed tegen de zon. Toch wordt ook voor deze mensen een zonnebrandmiddel met de factor 7 of hoger aangeraden. En, smeer je om de twee uur in! Ook na het zwemmen, ook al is de zonnebrand waterproof, even opnieuw smeren. Tussen 12.00 en 15.00 is het beter om de zon helemaal te mijden.

Minpunten
Nadat je weet welk huidtype je hebt, kun je de zonkrachtmeter raadplegen: "Hou je telefoon in de zon en druk op de rode toetst om de zonkracht te controleren". Doen we. Tijdens onze test schijnt de zon volop en drijft er hier en daar een wolk voorbij. De zonkracht krijgt een UV-index 7 en dat is erg hoog (de UV index-schaal loopt van 1 tot 8). Smeren dus, om de twee uur! Opvallend genoeg werkt deze optie ook binnen in huis, in de schaduw. Klopt dan de opgegeven zonkrachtwaarde die uit de meting rolt wel? We gaan er maar van uit, aangezien de uitslag wel lijkt te corresponderen met de daadwerkelijke kracht van de zon, buiten. Goed is het natuurlijk niet dat je binnen, in het halfdonker, een advies krijgt dat correspondeert met een stevig stralende zon. Een ander minpunt: de app werkt niet buiten onze landsgrenzen. Dus in zonnig Frankrijk of Spanje moet je op je eigen waarnemingsvermogen vertrouwen.



Conclusie
Omdat het aantal mensen met huidkanker schrikbarend stijgt, is een app die waarschuwt tegen de gevaren van de zon geen overbodige luxe. We weten wel dat insmeren belangrijk is, maar doen het te vaak niet. Veel mensen worden liefst zo snel mogelijk bruin, maar negeren de gevaren van de onzichtbare UV-straling. Met deze zonkracht-app op je telefoon word je eraan herinnert hoe belangrijk je smeren, smeren, smeren is. Ongeacht je huidtype. De minpunten van deze app nemen we dan maar voor lief.

Waardering: aantal sterren


De Zonkracht-app is verkrijgbaar via:
Android, Google Playstore
Apple Appstore

Meer over:

app reviews, apps, test
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!