Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Zó maak je veilige wachtwoorden

15-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
546 keer bekeken
  •  
Dossier cyber security 930 520
Nederlanders schatten de kans dat ze slachtoffer worden van cybercrime klein in. Toch heeft de meerderheid weleens met online criminaliteit te maken gehad. Wat kun je doen om je veiligheid online flink te verhogen? Sterke wachtwoorden maken!  
Uit onderzoek in de opdracht van het Ministerie van Justitie blijkt dat 41% van de Nederlanders hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere online accounts. Dat is natuurlijk lekker makkelijk onthouden, maar hierdoor zijn je gegevens een stuk minder veilig! Eén van de belangrijkste dingen die je kan doen om je persoonlijke gegevens online te beschermen is sterke wachtwoorden gebruiken.

Wachtwoord? Wachtzin!

Je wachtwoord is nog sterker als het geen wachtwoord is, maar een wachtzin. Je wachtwoord wordt er langer door én veiliger. Zorg dat de zin minimaal vier woorden heeft. Gebruik vervolgens de eerste of laatste letters van ieder woord in de zin en plak deze achter elkaar.
Je kan aan het eind van het wachtwoord de eerste en laatste letter van bijvoorbeeld de bedrijfsnaam toevoegen, om te herkennen voor welk account het is. Op deze manier kan je een deel van je wachtwoord hetzelfde houden, maar pas je per account onderdelen aan.

Een voorbeeld voor een sterk wachtwoord

De volgende zin telt acht woorden, een getal en een speciaal teken, in dit geval een uitroepteken. Je zou het wachtwoord voor het forum van Kassa kunnen gebruiken, vandaar de Ka als toevoeging:
Ik schiet elk weekend 65 pijlen uit mijn boog!
Het sterke wachtwoord wordt dan:
Isew65pumb!Ka

Zo maak je een sterk wachtwoord

Met zo’n zin kun je veel makkelijker een lang wachtwoord onthouden. Een aantal basisregels voor een sterk wachtwoord op een rij:
- De meeste wachtwoorden moeten minimaal acht tekens hebben, maar om je wachtwoord echt sterk te maken kan je er beter twaalf gebruiken.
- Gebruik minimaal één hoofdletter, één kleine letter, één cijfer en een speciale teken (bijvoorbeeld: ?, !, #, %, $).
- Gebruik geen makkelijk te raden persoonlijke informatie zoals je naam, adres of geboortedatum.
- Vervang minimaal één keer per jaar je wachtwoord.

Check je wachtwoord

Als je een wachtwoord hebt bedacht en je bent benieuwd hoe sterk hij is, dan kan je hem testen op https://www.testjewachtwoord.nl/.

Wachtwoorden veilig bewaren

Nu weet je hoe je sterke wachtwoorden maakt. Wil je voor elk account (da’s het verstandigst) een sterk wachtwoord, dan moet je ze allemaal onthouden. Hoe kun je die nou veilig bewaren? Een notitieboekje in de buurt van je computer is makkelijk te vinden en daarom erg onveilig voor je wachtwoorden.
Je zou een wachtwoordmanager kunnen gebruiken om al je wachtwoorden te bewaren. Een wachtwoordmanager is een digitale kluis die al je gebruikersnamen en wachtwoorden samen bewaard. Als je een website bezoekt vult de manager automatisch je gegevens voor je in. Dan hoef je alleen het hoofdwachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. Dat wachtwoord moet dan wel het sterkste zijn die je hebt.
Bronnen: Het ministerie van Justitie en Veiligheid, ECSM, Consumentenbond, Veiliginternetten.nl, Alertonline.nl, testjewachtwoord.nl.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor