Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Zó maak je veilige wachtwoorden

15 okt 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
205 keer bekeken
Dossier cyber security 930 520
Nederlanders schatten de kans dat ze slachtoffer worden van cybercrime klein in. Toch heeft de meerderheid weleens met online criminaliteit te maken gehad. Wat kun je doen om je veiligheid online flink te verhogen? Sterke wachtwoorden maken!  
Uit onderzoek in de opdracht van het Ministerie van Justitie blijkt dat 41% van de Nederlanders hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere online accounts. Dat is natuurlijk lekker makkelijk onthouden, maar hierdoor zijn je gegevens een stuk minder veilig! Eén van de belangrijkste dingen die je kan doen om je persoonlijke gegevens online te beschermen is sterke wachtwoorden gebruiken.

Wachtwoord? Wachtzin!

Je wachtwoord is nog sterker als het geen wachtwoord is, maar een wachtzin. Je wachtwoord wordt er langer door én veiliger. Zorg dat de zin minimaal vier woorden heeft. Gebruik vervolgens de eerste of laatste letters van ieder woord in de zin en plak deze achter elkaar.
Je kan aan het eind van het wachtwoord de eerste en laatste letter van bijvoorbeeld de bedrijfsnaam toevoegen, om te herkennen voor welk account het is. Op deze manier kan je een deel van je wachtwoord hetzelfde houden, maar pas je per account onderdelen aan.

Een voorbeeld voor een sterk wachtwoord

De volgende zin telt acht woorden, een getal en een speciaal teken, in dit geval een uitroepteken. Je zou het wachtwoord voor het forum van Kassa kunnen gebruiken, vandaar de Ka als toevoeging:
Ik schiet elk weekend 65 pijlen uit mijn boog!
Het sterke wachtwoord wordt dan:
Isew65pumb!Ka

Zo maak je een sterk wachtwoord

Met zo’n zin kun je veel makkelijker een lang wachtwoord onthouden. Een aantal basisregels voor een sterk wachtwoord op een rij:
- De meeste wachtwoorden moeten minimaal acht tekens hebben, maar om je wachtwoord echt sterk te maken kan je er beter twaalf gebruiken.
- Gebruik minimaal één hoofdletter, één kleine letter, één cijfer en een speciale teken (bijvoorbeeld: ?, !, #, %, $).
- Gebruik geen makkelijk te raden persoonlijke informatie zoals je naam, adres of geboortedatum.
- Vervang minimaal één keer per jaar je wachtwoord.

Check je wachtwoord

Als je een wachtwoord hebt bedacht en je bent benieuwd hoe sterk hij is, dan kan je hem testen op https://www.testjewachtwoord.nl/.

Wachtwoorden veilig bewaren

Nu weet je hoe je sterke wachtwoorden maakt. Wil je voor elk account (da’s het verstandigst) een sterk wachtwoord, dan moet je ze allemaal onthouden. Hoe kun je die nou veilig bewaren? Een notitieboekje in de buurt van je computer is makkelijk te vinden en daarom erg onveilig voor je wachtwoorden.
Je zou een wachtwoordmanager kunnen gebruiken om al je wachtwoorden te bewaren. Een wachtwoordmanager is een digitale kluis die al je gebruikersnamen en wachtwoorden samen bewaard. Als je een website bezoekt vult de manager automatisch je gegevens voor je in. Dan hoef je alleen het hoofdwachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. Dat wachtwoord moet dan wel het sterkste zijn die je hebt.
Bronnen: Het ministerie van Justitie en Veiligheid, ECSM, Consumentenbond, Veiliginternetten.nl, Alertonline.nl, testjewachtwoord.nl.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Dulac
Dulac16 okt 2018 - 20:18

Niet:Ik schiet elk weekend 65 pijlen uit mijn boog!Het sterke wachtwoord wordt dan:Isew65pumb!Ka
Maar als sterk wachtwoord:Ikschietelkweekend65pijlenuitmijnboog!

tenormin
tenormin15 okt 2018 - 16:54

Bij de ING moet je sowieso iedere keer je wachtwoord veranderen. Maar heel eerlijk gezegd denk dat ik niet de enige ben die zelfde wachtwoorden gebruikt, vooral ouderen zoals ik.

audb
audb15 okt 2018 - 16:05

Alleen letter? dat is al heel erg snel te achterhalen.
Als het echt nodig is dan kan je beter https://passwordsgenerator.net/ gebruiken en dan liefst zoveel mogelijk letters gebruiken als het maar kan. (10 is al genoeg 16 is het uiterste wat je nodig hebt meer is niet nodig)
Maar het onthouden is voor veel mensen echt een probleem, Google Chrome en Windows  kan het onthouden maar je kan het ook als  test file doen en dan via winrar opslaan en dan liefst ook nog via een paswoord beveiligen. 

honda98
honda9815 okt 2018 - 15:51

ik vind dat moeilijke gedoe over veiligge wachtwoorden maar een wasse neus. om dat er altyd wel vald te kraken .ook al zijn ze nog zo veilig. ik hech hier aan ook geen waarde.en laat mijn wacht woorden zo als ze zijn.om dat ik anders de bomen door het bos niet meer kan zien.

1 Reactie
hammond
hammond12 dec 2018 - 14:58

Mag ik vragen op welke school u Nederlandse les heeft gehad,want ik heb nog nooit zoveel taalfouten in 1 zin gezien.Ik vraag dit om mijn kinderen niet toevallig op deze slechte school te laten gaan.

mathijs_b
mathijs_b15 okt 2018 - 13:50

Probleem is dat diensten vaak eisen stellen aan wachtwoorden. Wel of geen hoofdletters, wel of geen speciale tekens, minimaal of maximaal aantal karakters.....
Een wachtwoord naar eigen "formule" wordt dan vaak moeilijk.