Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Word je slechte gewoonten de baas

05-08-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
352 keer bekeken
  •  
Chips hamburger cola fastfood bank dik
Van je slechte gewoonten afkomen… Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom bieden we je met deze 7 tips houvast in het afleren van je slechte gewoonten.
Minder drinken. Meer bewegen. Stoppen met roken. Minder voedsel verspillen. Het zijn hele mooie doelen, maar moeilijk om echt vast te houden als je eenmaal al gewend bent aan een bepaald levenspatroon. Dus hoe doorbreek je die slechte gewoonten?

1. Bedenk wie je wilt zijn

Er zijn twee versies van jezelf: de huidige en de toekomstige. En tussen die twee versies wil het nog weleens botsen. Stel: je wilt afvallen, maar ziet een lekker stukje chocola. Welk van de twee versies van jezelf gaat dit gevecht winnen: de huidige of de toekomstige? Voor de toekomstige jij is het niet zo goed dit te eten, maar die versie van jezelf ken je nog niet. De kans is daarom groot dat je het stukje chocola pakt, omdat je jezelf nú kan bevredigen. 
Bedenk daarom op zo’n moment welke verstandige beslissingen je kunt maken voor de toekomstige jij! Wat zou voor die versie van jezelf het beste scenario zijn? Zo leer je jezelf aan goede beslissingen te maken.

2. Visualiseer welk gedrag je wilt veranderen

Deze tip stroomt voort uit de vorige. Visualiseer welk gedrag je wilt veranderen. Hoe ziet dat eruit? Hoe ziet je leven er dan uit? Welke energie geeft jou dat? Als je het doel van ogen hebt en hier enthousiast van wordt, is het makkelijk om dat beeld vast te houden en je doel te bereiken. Je weet immers waar je het voor doet.

3. Maak je nieuwe gewoonte aantrekkelijk

Als je de verandering voor jezelf leuk maakt, is de kans groter dat je de slechte gewoonte voor altijd afzweert. Veranderen kost ontzettend veel energie en is best moeilijk, maar door daarop te focussen maak je het jezelf alleen nog maar moeilijker. Beloon jezelf daarom af en toe en zoek afleiding. 

4. Gun jezelf de tijd te veranderen

Hoe lang denk je zelf dat het duurt om een slechte gewoonte af te leren? Mensen zijn gewoontedieren. Slechte gewoonten afleveren is niet binnen een maand gedaan. Vaak vallen mensen juist na een maand weer terug in hun oude gedrag, omdat ze zichzelf ‘trakteren’ wegens het zo lang volhouden. Wil je die slechte gewoonte echt afleren? Dan dien je het minimaal drie maanden vol te houden. Na drie maanden is je goede gedrag normaal geworden en denk je er niet meer zo bewust over na.

5. Ga over tot actie

Natuurlijk is het goed om bepaalde doelen te stellen, zoals ‘stoppen met roken’. Maar om een gewoonte te veranderen, dien je ook je acties aan te passen. Een doel alleen is niet genoeg. Je kunt bijvoorbeeld je oude gewoonte ‘overschrijven’ door een nieuwe, door elke keer dat je wilt roken buiten een wandeling te maken. Zo vervang je de vorige ‘slechte’ actie door iets anders.

6. Vertel anderen wat je aan jezelf wilt veranderen

Zodra anderen weten dat je iets aan jezelf wilt veranderen in gedrag, kunnen zij je daarin ondersteunen. Op een moment van zwakte kun je terugvallen op anderen en kunnen zij je herinneren aan je motivatie. Ook kunnen zij je helpen je aan je plan te houden, door bijvoorbeeld met je mee te doen. 

7. Help jezelf met digitale tools

Hoe kunnen digitale tools je helpen in slechte gewoonten doorbreken? Technologie kan je helpen door gedrag inzichtelijk te maken en gezond gedrag aan te moedigen, door bijvoorbeeld herinneringen. Het monitoren van gedrag is een heel belangrijk element van gedragsverandering. Een app gebruiken kan dus heel handig zijn!
Bron: ‘The battle between your present and future self’ - Daniel Goldstein, Gezondnu, Eos Wetenschap, SmartHealth
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!