Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Winter: Autotips

12-01-2009
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
433 keer bekeken
  •  
4394438.jpg
Een witte deken van ijs en sneeuw heeft Nederland de afgelopen tijd bedekt en er is zelfs weer geschaatst op natuurijs. Ondanks het inmiddels gesmolten ijs, hoopt Nederland op een volgende vriesperiode. Maar de winterse kou geeft ook problemen. Denk aan bijvoorbeeld het starten van de auto na een nachtje vrieskou en het voortdurend krabben van de ruiten. Bekijk de autotips. 
Bevroren autoruiten
Mevrouw van Beers: Als ik 's morgens naar m'n werk ga en de autoruiten flink bevroren zijn, zet ik een kwartier lang een klein elektrisch ventilatorkacheltje op de voorstoel van de auto. Zo is de auto ijsvrij en al 'n beetje voorgewarmd. Het kost wel wat stroom natuurlijk, maar het maakt geen lawaai (hoor vaak auto's stationair draaien). Daarnaast is het ook makkelijk, vooral voor mensen met spier- en gewrichtsklachten. En de accu is minder koud, wat weer betekent dat deze minder belast is bij het starten van de auto. Pas wel op met de hitte van het kacheltje en de bekleding van de auto.
Vochtige en beslagen autoruiten
Familie van Roozendaal: In de wintermaanden zijn mijn autoruiten altijd zo vochtig. Daarom smeer ik de ruiten aan de binnenkant in met een dun laagje pure afwasmiddel . Daarna wrijf ik de autoruiten droog met een doek. Dan beslaan de ramen niet meer zo erg als het nat en vochtig weer is.
Ruitenwissers altijd vrij met sneeuw en vorst
Cor Hoeben: Meet de lengte van de wisserbladen op, bijvoorbeeld 40 cm. Ga naar een doe-het-zelf-zaak en koop schuimrubber leidingisolatie , lengte 80 cm. Snij deze doormidden, 2x 40 cm, en snij deze nog een keer in de lengte door en schuif deze om de wisser. Kosten ongeveer 3 euro.
Bevroren portieren
Piet Kreeft: Om het vastvriezen van portieren aan de rubbers te voorkomen, kan je deze inspuiten met siliconenspray of insmeren met vaseline.
Bevroren portiersloten
A.de Rooij: Ontdooien van portiersloten van de auto gaat makkelijk en snel met een stevig plastic zakje gevuld met warm water. Hou het zakje een paar tellen tegen het slot, zodat de deur makkelijker open gaat. Om te voorkomen dat het slot weer bevriest, spuit wat olie in het slot. Zo blijft het slot goed gangbaar.
Isolatie voor accu
E.Bakhuis: Isoleer uw accu van de auto met isolatiemateriaal (bijvoorbeeld depron ondervloerplaat, welke wordt gebruikt voor parketvloeren). Wanneer anderen startproblemen hebben, zal mijn auto altijd starten!
Bevroren ruitenwissers
Ans Heuvers: Zet een kurk van een wijnfles onder de ruitenwissers. Zo zullen de ruitenwissers niet vastgevroren zitten de volgende ochtend.
Vuilniszakken tegen ijs
Joost Knoester: Neem een strook van drie vuilniszakken en leg deze over de voorruit heen. Vouw de uiteinden naar binnen en sluit de portieren. De volgende dag kun je de vuilniszakken weer eenvoudig verwijderen. Dit is vooral ideaal bij ijzel. De zakken stop je in de kofferbak tot je ze weer kunt gebruiken. In de zomer gebruik je de vuilniszakken weer, waarvoor ze eigenlijk dienen.
Vaseline
Alletta Hinders-Westerhof: Smeer vaseline op de deurrubbers van de autodeuren, dan vriezen ze niet zo snel vast.
Vochtvreter
S. Blom: Zet in de winter een vochtvreter in de auto en dek 's avonds de autoruiten af met kranten .
Grote lichten
W.H.J. Lindeman: Alvorens de auto te starten is het zinvol om eerst de grote lichten van de auto gedurende enige tijd aan te doen. Op deze manier heeft de accu meer vermogen .
Karton tegen ijs
B.Hoppenbrouwers: Leg een stuk karton onder je auto en ook wat voor de ramen. Dit scheelt 's ochtends veel werk.
Bevroren ruiten
Loes de Vries: Het ontdooie van bevroren ruiten doe je door wat zout en lauw water over de ruiten te verdelen.
Deken onder motorkap
Desiree: Als het hard vriest kun je een deken over de motor (onder de motorkap) van de auto heen leggen om bevriezing van de kabels te beperken. De volgende dag niet vergeten de deken weg te halen voor het starten van de auto!
Winterbanden
Bert van Gameren: Vroeger vond ik winterbanden in Nederland geldklopperij. Sinds ik in Zweden woon, veranderde ik van gedachten. Niet alleen in Zweden, maar ook bij milde winterse omstandigheden in Nederland (ik was vorig jaar vier keer in Nederland tijdens de winter) is het verschil met winterbanden verbluffend. De remweg is veel korter (ook bij temperaturen boven nul) en er is een betere bochtvastheid. Verder is interieurverwarming een geweldige oplossing voor mensen met een handicap.
Creditcard als krabber
A.H. Coppens-de Man: Met een hard, geplastificeerd kaartje (bijvoorbeeld een oude pinpas of spaarkaart) kun je autoramen schoonmaken bij een lichte bevriezing. Dit kaartje is ook handig bij verwijdering van kaarsvet of het schoonmaken van hoekjes en randjes.
Sneeuwlaag op auto
H.Boesten: De sneeuwlaag op het dak van de auto verwijderen voor je gaat rijden. Deze vaak bevroren bonk sneeuw kan ongelukken veroorzaken voor het verkeer achter je. In Oostenrijk en Duitsland is dit al jaren verplicht en wordt met boetes bestraft.
Isolatie op voorruit
Tiny: Op de voorruit van de auto plak ik een stuk isolatie met aluminiumzijde . Normaal wordt de isolatie gebruikt achter de verwarming. Het is zo in ieder geval niet meer nodig om te krabben en je voorruit blijft schoon.
Niet weg kunnen rijden
Jos de Greef: Neem een emmertje zand mee in de kofferbak. Het kan gebeuren dat je met winters weer de auto ergens parkeert waar je later niet meer weg kan komen door bijvoorbeeld gladheid. Door wat zand te strooien voor de aandrijfwielen op het ijs, is dat probleem opgelost.
Water over voorruit
John Hendriks: Om ijs en sneeuw van autoruiten weg te halen is een bakje heet (niet kokend, dan kan uw ruit barsten!) water de oplossing. Over de autoruiten gieten en de sneeuw of het ijs druipt er zo vanaf. Daarna meteen met ruitenwisservloeistof sproeien, zodat het water niet opnieuw bevriest.
Warm aankleden
Ton van Dijk: Ga nooit te dun gekleed met de auto op pad. De kans dat u pech heeft met uw auto of een ongeluk krijgt, is groter met winters weer. Het is geen pretje om met kou lange tijd buiten de auto te moeten staan.
Vieze auto mag
S. Kleine: Was de auto niet, omdat hierdoor bijvoorbeeld de rubbers van de deuren en de kofferbak vastvriezen. Bovendien zal er weer vers zout op de auto komen na een wasbeurt . Dit is slechter voor de auto dan de oude laag zout laten zitten. Zorg wel dat nummerbord en koplampen schoon zijn.
Hoes over de auto
Peter: Gebruik een dakhoes en bevestig deze over het dak en alle ruiten van de auto. De hoes is van katoen/polyester en wordt met elastiek en kunstofhaakjes vastgezet aan de rand van de wielkasten. Ruiten bevriezen op deze manier niet en de sneeuw haal je met hoes en al van de auto. Makkelijk, want je hoeft niet te krabben!

Meer over:

de gouden tip
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!