Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wijnetiketten scannen met Vivino

21-04-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
12167 keer bekeken
  •  
Logo_Vivino.jpg
Wijnliefhebbers kennen ‘m wellicht al, de Vivino app. Door een wijnetiket te scannen geeft deze applicatie je veel gedetailleerde informatie over verschillende soorten wijn. Je komt bijvoorbeeld te weten waar de drank vandaan komt, van welke druif de wijn is gemaakt, waar je deze kunt kopen en hoeveel je gemiddeld voor een fles betaald.
Hoe werkt het?
Om gebruik te maken van deze app, moet je je registreren via e-mail of Facebook. Na de registratie kun je naar je profiel gaan, vrienden toevoegen en je zelf gescande wijnen bekijken. Als je je locatie deelt, kun je verschillende cafés en supermarkten zien die op dat moment bij jou in de buurt zijn. Per winkel zie je dan welke wijnen je daar kunt kopen. Om het je nog net even wat gemakkelijker te maken, kun je de wijnen rangschikken op populariteit en prijs.Het meest unieke aan Vivino is dat je wijnetiketten kunt scannen. Als je een etiket van een wijnfles scant, krijg je alle beschikbare informatie over deze drank in een oogopslag te zien. Ook kun je de wijn naar eigen smaak beoordelen door middel van een ‘sterren ranking’. Om andere gebruikers nog wat meer inzicht te geven in jouw wijncollectie, kun je je eigen oordeel toevoegen.

Voordelen
Met deze app kom je snel meer te weten over verschillende wijnen. Zo herkent Vivino meer dan 1 miljoen van deze dranken, waardoor het systeem de door jou gekozen wijn zonder moeite zou moeten herkennen. De app is zelfs in staat om een wijnetiket in een verduisterde kamer te scannen. Doordat iedere gebruiker zijn mening kan geven, zijn de oordelen betrouwbaar te noemen. Uiteindelijk bepaal je met vele anderen of een wijn de moeite waard is om te proberen. Daarnaast is het design van Vivino erg gebruikersvriendelijk. De applicatie beschikt over veel functies maar is wel makkelijk te begrijpen en navigeren.Nadelen
Vivino is volledig Engelstalig, maar je hoeft extreem goed in Engels te zijn om de applicatie te kunnen gebruiken. Wel is het zo dat wanneer je een wijn scant, dit gelijk op je profiel wordt weergegeven. Als je dus een wijnlabel in de supermarkt zou scannen, gaat de applicatie er eigenlijk al vanuit dat je deze wijn zelf hebt geproefd. Gelukkig bestaat er een knop om de wijn weer uit je persoonlijke collectie te halen.

Naast een aantal handige functies blijven een paar opties uit. Je kunt bijvoorbeeld niet opzoeken welke wijn goed past bij een gerecht. Mocht je dus ’s avonds ‘Ratatouille’ willen eten, dan is het lastig om erachter te komen welke wijn hier lekker bij smaakt. Ook blijkt het moeilijk te zijn om wijnen op te zoeken in de database. Het is makkelijk om een wijn te vinden waar je de exacte naam van kent, maar mocht je er nog niet helemaal uit zijn welke wijn je wil gaan drinken, dan is het lastig. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt op een 'chardonnay' laat het overzicht je maar een beperkt aantal dranken zien.

Oordeel
Als wijnliefhebber biedt de Vivino app veel mogelijkheden. Door het groot aantal gebruikers is er namelijk veel bekend van allerlei uiteenlopende wijnsoorten. Zo is er bij de meeste wijnen informatie beschikbaar over welke druif de wijn bevat, uit welk land de drank afkomstig is en in welke supermarkten je het kunt kopen. Ook voor de wat minder ervaren wijnproever is de applicatie interessant, zo kun je bijvoorbeeld opzoeken waar de door jou gescande wijn goed bij smaakt. Door vrienden toe te voegen, kun je je mening over verschillende wijnen delen en aanbevelingen doen. Toch is het een applicatie die zich vooral richt op een eigen wijncollectie. Je kunt namelijk veel te weten komen over de wijnen die je zelf hebt gescand. Als je graag een rode wijn wilt drinken maar nog niet precies weet welke dan is Vivino niet de meest handige app.

Sterren


Appwinkel
Apple Appstore

Playstore

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!