Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Welke weerapp is het zonnigst?
16-06-2017
•
leestijd 5 minuten
•
227 keer bekeken
•
Zon, regen, wind, onweer. In Nederland kan het allemaal op één dag voorbij komen. Wel zo handig als je dan een goede weerapp hebt, die je waarschuwt voor de grillen van Moeder Natuur. Kassa test drie populaire weerapps, om te kijken welke het fijnste en handigste zonnetje in huis is.
Buienradar
De Buienradar app heeft als opening meteen de, je raadt het al, buienradar. Op deze kaart kun je de radar van de 2-uursverwachting, 3-uursverwachting of de 24-uursverwachting bekijken. Ook kun je de buienradar aanpassen en kiezen voor een radar voor motregen, onweer, sneeuw, zon, mist, wind, (gevoels)temperatuur en zelfs pollen of muggen. Ook is er satellietbeeld te bekijken.
Door verder naar onder te scrollen kom je bij een regengrafiek die gedetailleerdere informatie geeft over eventuele regen, zoals precieze tijdstippen en het aantal millimeters. Ook kun je dit instellen op een plaats of laten meten aan de hand van jouw locatie. Verder naar onder is er een weerbericht te lezen en een grafiek van uur tot uur met een overzicht van de temperatuur, neerslag, windrichting enzovoorts. Je kunt nog lager scrollen waardoor je nog meer details krijgt over het weer en ook een overzicht van files en flitsers. Dit is een handige toevoeging, als je het weer checkt voordat je met de auto op pad gaat.
Een ander voordeel is de mogelijkheid om pushmeldingen te krijgen wanneer het gaat regenen op jouw locatie. Deze kan je ook instellen op tijden en dagen dat je een eventuele melding van het buienalarm wilt krijgen.
Onderin het menu kun je ook nog een 14-daagse verwachting terugvinden en alle video’s van het weerbericht van RTL terugkijken. Dit is wellicht enigszins overbodig, omdat je in de app meer gedetailleerd en up-to-date informatie tot je beschikking hebt. Maar los van dit minpuntje, is deze app vooral erg gebruiksvriendelijk en is de lay-out overzichtelijk. De hoeveelheid informatie en uiteenlopende radars maken het ook inhoudelijk sterk.’
Voordelen:
- Enorm veel radars, bijvoorbeeld motregen, pollen of muggen
- Weerkaart staat centraal en is gemakkelijk op voorkeuren in te stellen
Nadelen:
- Scrollen over de homepage kan erg lang duren als je onderin moet zijn
Bij Weeronline wordt je op de homepage verwelkomd met een boodschap over het weer, zoals: “Vanmiddag blijft het droog, lekker naar buiten dus.” Als je hierop klikt, kom je terecht bij de 48-uurs verwachting waar duidelijk van uur tot uur met icoontjes het weer wordt voorspeld. De app is ingesteld op jouw locatie en heeft geen kaart, maar twee tabellen bovenaan staan. Eentje voorspelt het weer van het komende uur met weericoontje, temperatuur en weercijfer. Daaronder staat nogmaals de 48-uurs verwachting.
Door naar beneden te scrollen, kom je terecht bij een kaart met neerslagradar en een neerslaggrafiek. Daaronder zijn voorspellingen voor de lange termijn te vinden, zoals een 14-daagse verwachting en een uitgeschreven weerbericht over de week. De app is naast jouw locatie, ook in te stellen op meerdere locaties. Hier kun je dan uit kiezen voor gedetailleerde weerinformatie.
Naast een alert voor neerslag, kun je in de Weeronline app ook een alert instellen voor het weer van de dag. Handig als je ’s ochtends niet weet hoe je je moet kleden. Een ander voordeel is dat de app ook in te stellen is als widget, waardoor je het weer kan bekijken zonder de app te hoeven openen.
De lay-out van de app is overzichtelijk, maar de grafieken zijn vrij klein. Als je erop klikt, worden ze groter. Dit is alleen niet meteen duidelijk. Een erg groot voordeel is dat je de app kan personaliseren. Via het menu kun je het overzicht wijzigen en dit inrichten met de informatie die jij wilt zien. Zo zijn info over hooikoorts of wintersport bijvoorbeeld nog toe te voegen. De focus op regen, korte of lange termijn is dus niet al door Weeronline bepaald.
Voordelen:
- Overzicht op homepage is te personaliseren
- Alerts voor neerslag en weer van de dag mogelijk
- Doeltreffende en fijn ogende lay-out
Nadelen:
- Alleen een kaart met radar voor regen te bekijken
- Vrij kleine tekst in overzicht, hoe een grafiek te vergroten is niet meteen duidelijk
Weer & Radar heeft het weer van nu bovenaan. Onder de temperatuur is een kaart te vinden waar jouw locatie een pinpoint op is. Daaronder zijn een uur tot uur en meerdaagse verwachting te vinden van het weer. Deze zijn groot vormgegeven en draaien vooral om de temperatuur. Het soort weert is af te lezen aan de icoontjes.
De lay-out van Weer & Radar ziet er vrij goedkoop en simpel uit. Het kijkt minder rustig dan de andere twee apps uit deze review. De kaart op de homepage kijkt weliswaar minder fijn, maar heeft wel als enige ook de mogelijkheid om bewolking te zien.
Naast de homepage is er in het menu nog een grotere weerkaart en kaart met regenradar te vinden. Vooral op de regenkaart is het helaas niet heel duidelijk af te lezen. De 14-daagse verwachting onderin op de homepage is eveneens vrij simpel en onduidelijk. Deze kan niet worden vergroot, wat het voor sommige gebruikers lastig kan maken om het weer goed af te lezen.
Weer & Radar heeft geen neerslagalert, maar je kan er wel voor kiezen om gewaarschuwd te worden voor noodweer. De app heeft alles wat nodig is, maar werkt en kijkt minder gebruiksvriendelijk.
Voordelen:
-
Bewolking is ook te zien op de kaart
- De weericoontjes zijn groot en duidelijk
Nadelen:
- De lay-out is niet gebruiksvriendelijk
- Weinig informatie ten opzichte van de andere apps
- Meerdaagse weersverwachting is onduidelijk vormgegeven