Kassa

Wel of geen eigen risico bij uw schadeverzekering?

02-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Euro_opgerold_34.jpg
Bij sommige verzekeraars kunt u het eigen risico echter afkopen. U betaalt dan meer premie, maar hoeft bij schade dus niet eerst zelf een bedrag te betalen. In dit artikel leggen we uit of het afkopen van een eigen risico bij schadeverzekeringen, zoals de reis-, inboedel- of autoverzekering, verstandig is of niet.
Hoogte premie afhankelijk van eigen risico
Bij de keuze voor wel of geen eigen risico is een belangrijke afweging of de premie die u extra moet betalen lager is dan het geld dat u uitspaart door geen eigen risico meer te hoeven betalen. Hoeveel geld u bespaart als u geen eigen risico hoeft te betalen, hangt af van hoe vaak u schade claimt en hoe hoog het schadebedrag hiervan is.
Voorbeeld
Stel: in plaats van een eigen risico van 100 euro, kiest u voor een eigen risico van 0 euro. Bij een doorlopende reisverzekering is de premie dan gemiddeld 10,33 euro hoger per jaar. Na 14 jaar heeft u dus 144,62 euro meer aan premie betaald. Als u in die periode slechts één schade heeft geclaimd die 100 euro of meer bedroeg, dan heeft u dus 100 euro bespaard op het eigen risico. Maar door de extra premie heeft het afkopen van het eigen risico u per saldo 44,62 euro verlies opgeleverd. 
Prijsverschillen
Bij een inboedelverzekering kost een eigen risico van 0 euro gemiddeld 12,29 euro meer aan premie per jaar. Opvallend is dat bij opstalverzekeringen de premie voor een verzekering met een eigen risico gemiddeld 9,14 euro per jaar hoger ligt dan bij een verzekering zonder eigen risico. Dit komt doordat een groot aantal verzekeraars op dit terrein al verzekeringen aanbiedt die standaard zonder eigen risico zijn. 
Eigen risico en autoverzekering
In dit artikel hebben we er bewust voor gekozen het afkopen van het eigen risico bij autoverzekeringen niet te behandelen. Bij een autoverzekering speelt namelijk nog een ander aspect een rol: de schadevrije jaren en de no claim korting die je inlevert als je schade claimt. Het afkopen van het eigen risico loont daarom vaak nauwelijks, omdat u wat u uitspaart dubbel en dwars weer terugbetaalt aan de verzekeraar door het verlies van je no claim korting bij een schadeclaim. Zeker bij een autoverzekering is het daarom meestal verstandig kleine schades zelf te betalen in plaats van te claimen. N.B. De in deze column gegeven informatie is gebaseerd op algemene informatie en inzichten over schadeverzekeringen. Dit artikel is dan ook niet bedoeld als een persoonlijk financieel advies. 
Amanda Bulthuis
Voor meer artikelen over de financiële wereld, klik hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!