Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Water op vakantie

08-06-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
497138.jpg
Niet overal is het drinkwater van dezelfde kwaliteit als in Nederland. Dankzij Europese regelgeving is de laatste jaren de waterkwaliteit in de vakantielanden echter flink verbeterd. Wie op vakantie gaat in de landen rond de Middellandse Zee of zijn tent opslaat in Oost-Europa moet echter nog wel oppassen.
In sommige landen zijn nog niet alle leidingnetten gemoderniseerd. Hierdoor kunnen verontreinigingen uit de grond het leidingnet binnendringen, waardoor het water niet meer geschikt is voor consumptie. Ook de warmte kan ertoe bijdragen dat het drinkwater, door bacteriegroei, zorgt voor ongewenste maag- en darmklachten.
Vraag altijd op uw vakantieplaats van bestemming of u het kraanwater kunt drinken. Vertrouwt u het toch niet helemaal, dan kunt u altijd het water voor consumptie een paar minuten laten doorkoken. Eenvoudiger, maar duurder is het kopen van bron- of mineraalwater in flessen.
Let erop dat de flessen 'fabrieksdicht' zijn afgesloten. Met name als u op straat water aanschaft, kan het zijn dat u toch kraanwater heeft gekocht. Ook op terrasjes of in cafés en restaurants is het raadzaam om hier op te letten.
Het is ook verstandig om drankjes zonder ijsblokjes te drinken. Deze zijn vaak gemaakt van kraanwater. En door bevriezing, in tegenstelling tot verhitting, wordt het water niet drinkbaar.
Als u met de caravan op vakantie gaat, zorg dan voor betrouwbaar drinkwater. De leidingen en watertank moeten regelmatig worden schoongemaakt, zeker aan het begin van elk seizoen als de caravan uit de stalling komt. Zorg dat er na de schoonmaakbeurt geen restwater in de tank achterblijft en dat er bij het vullen geen verontreinigingen in de tank komen.
Om bacteriegroei en algengroei tegen te gaan moet de tank ook op een koele en donkere plaats worden neergezet.
De veelbesproken en gevreesde legionellabacterie gedijt het beste in een warme omgeving. De bacterie kan voor de veteranenziekte zorgen.
Dat is een ernstige vorm van longontsteking door legionellabesmetting, maar vaak doet zo'n besmetting zich niet voor. Onbekender is de legionellagriep, die veel onschuldiger is, maar zich vaker voordoet.
Mensen kunnen alleen besmet raken door het inademen van water (druppeltjes of damp) waarin veel legionellabacteriën aanwezig zijn. Mensen krijgen geen legionellagriep of de veteranenziekte via andere mensen en ook niet door het drinken van besmet water.
Slechts in bepaalde omstandigheden krijgt de legionellabacterie de kans zich te vermenigvuldigen. Zo moet de watertemperatuur minimaal 25 graden Celsius zijn. Ook moet het water langere tijd stil hebben gestaan. Pas als dat gebeurt, ontstaat er gevaar.
Alle vragen over legionella zijn door het ministerie van Vrom op een rijtje gezet.

Meer over:

campingspecial
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor