Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat zijn de voor- en nadelen van Apple OSX?

02-04-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Mac.jpg
Naast de mogelijkheid om over te stappen op een andere Windows-versie of Linux, is het ook denkbaar om van zowel computer als besturingssysteem te veranderen. De meest voor de handliggende optie is dan om van Windows over te gaan op Apple, maar wat zijn de voor- en nadelen van een Mac-computer ten opzichte van Windows XP?
Apple maakt Mac-computers. Deze draaien op het besturingssysteem OS X. De meest recente versie van het besturingssysteem van Apple is OS X 10.9 ook wel 'Mavericks' genoemd. Toch is het niet noodzakelijk om deze laatste software update te gebruiken. Andere versies van Apple’s besturingssysteem die veilig gebruikt kunnen worden zijn:

• OS X 10.6.8 'Snow Leopard'
• OS X 10.7 'Lion'
• OS X 10.8 ‘Mountain Lion'

Prijs
Voor de aanschaf van een Mac-computer ben je minstens 1000 euro kwijt. Het bedrijf maakt zelf alle software en hardware voor de computer. Voor de helft van deze aanschafprijs kun je een computer kopen waar Windows op draait. Windows maakt gebruik van verschillende producenten voor hun soft- en hardware. Hierdoor kan het voorkomen dat programma's elkaar in de weg staan. Ook is het van belang om bij aanschaf van een Windows-computer je te verdiepen in de benodigde hardware van het apparaat, dit geldt vooral voor goedkope computers. Dit is belangrijk omdat het bij Windows kan voorkomen dat het besturingssysteem te zwaar is voor de computer. Als dit zo is dan werkt de computer niet naar behoren.Spreadsheet
Bij een Mac-computer dat is gekocht op of na 1 oktober 2013, kun je een gratis spreadsheet downloaden. Deze sheet bevat programma's die vergelijkbaar zijn met het Microsoft Office pakket. Zo bevat dit onderdeel vervangende programma’s voor bijvoorbeeld: Microsoft Word/Excel en PowerPoint. Een vergelijkbaar pakket is niet meegeleverd bij de aanschaf van een pc. Mocht je expliciet gebruik willen maken van Microsoft Office, dan moet je dit bij zowel een Mac of een pc nog aanschaffen. Dit kost (afhankelijk van de versie) gemiddeld honderd euro.

Upgrades
Elk besturingssysteem komt van tijd tot tijd met upgrades. Ook hierin zijn er verschillen tussen een Mac-computer en een pc aanwezig. Een upgrade voor een Mac-computer kost meestal rond de 20 euro en wordt klaargezet in de App Store. De nieuwste versie is zelfs gratis te downloaden. De prijs voor een nieuwe Windows versie ligt afhankelijk van de versie, rond de honderd euro.Installatie
Als je ervoor kiest om over te stappen naar een Mac-computer en je deze aanschaft, is er geen installatie van een besturingssysteem nodig. Eventuele upgrades moeten dan wel worden geïnstalleerd.

Veiligheid
Het is niet per se noodzakelijk om een antivirusprogramma op een Mac-computer te zitten. Dit komt omdat een Mac-computer van zichzelf beter beschermd is tegen virussen dan een Windows-computer. Toch wordt het niet afgeraden om een virusscanner te installeren. Een Mac-computer wordt vaak als vertrouwelijk beschouwd omdat de meeste software voor deze computer uit de Apple Store afkomstig is. Al deze software wordt gecontroleerd door Apple, waardoor het zeker is dat deze software veilig is. Bij software voor Windows is het zo dat het overal te downloaden is. Hierdoor is de kans op een instabiel of schadelijk bestand groter. Microsoft heeft nu echter voor Windows 8 wel een app store beschikbaar gesteld. Dit zou de veiligheid van deze software moeten garanderen.


Combinatie
Eerder was het zo dat je of een Windows, of een Mac gebruiker was. Tegenwoordig kun je beide systemen goed met elkaar combineren. Mocht je bijvoorbeeld overwegen om over te stappen op een Mac-computer, dan is het in veel gevallen mogelijk om programma’s van Windows op je Mac te installeren. Mac heeft hiervoor een aparte ruimte gemaakt: 'BootCamp' genaamd. Dit onderdeel van Apple maakt het mogelijk om Windows software op een Mac-computer te laten draaien. Het is wel verstandig om voortijdig aan de overstap te informeren of de desbetreffende programma’s ook daadwerkelijk worden ondersteund op een Mac-computer.

Conclusie
Een Mac-computer zou een goede uitkomst kunnen bieden als je meer op je computer wil doen dan alleen je e-mail checken, op internet surfen en tekstverwerken. Het besturingssysteem van een Mac-computer is vrij eenvoudig opgesteld, heeft minder programma’s dan een pc en is gebruikersvriendelijk.

Mac-computers blijven natuurlijk vrij prijzig. Mocht je daarom geen hoge eisen aan je computer stellen, dan is wellicht een andere versie van Windows of het besturingsprogramma Linux een betere overweging. Bij Windows is de kans op een virus of op het downloaden van instabiele bestanden groter dan bij een Mac-computer. Desalniettemin kun je met de juiste virusscanner zowel voor Windows, Linux als OS X een goede beveiliging tot stand brengen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!