Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Google weet (bijna) alles van jou!

21-03-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
169 keer bekeken
  •  
google930x520
Dat Google gegevens van haar gebruikers opslaat zal tegenwoordig niemand meer verbazen. Dat weten we inmiddels allemaal wel. Maar wat veel mensen niet weten, is hoe ver Google eigenlijk gaat. Dagelijks maak je meer gebruik van Google dan je denkt, via apps of andere gratis services. In dit artikel lees je wat je kan doen om ervoor te zorgen dat Google niet met al je gegevens aan de haal gaat. Google heeft diverse pagina’s (waar ze niet mee te koop loopt) waarop een ieder kan aangeven wat de zoekmachine mag bijhouden en wat niet. Check de links in dit artikel en personaliseer jouw Google-data!
Schakel gepersonaliseerde advertenties uit.
Dagelijks slaat Google miljarden gegevens op van al haar gebruikers. Deze gegevens verkopen ze door aan andere bedrijven en adverteerders. Dik verdienen dus, met minimale moeite! Het is je vast wel eens opgevallen dat als je op internet gezocht hebt naar een bepaald onderwerp, er ineens gerelateerde advertenties verschijnen. Dat is geen toeval. Google weet door het bijhouden van je zoekgeschiedenis en internetgebruik wat jouw interesses zijn. Ben je benieuwd naar wat Google denkt dat jouw interesses zijn? Klik dan hier om dat te bekijken. Wil je niet dat Google je interesses bijhoudt? Dan kan je op dezelfde pagina deze instellingen uitzetten.  
Google advertenties
Schakel locatiegegevens uit
Google weet waar je bent. Dat klinkt griezelig, en dat is het ook een beetje. Aan de hand van locatieservices weet Google precies waar je bent, waar je geweest bent, hoe laat je daar was en –als je Google Maps gebruikt- ook waar je heen gaat. Wat je daaraan kunt doen? Je kunt allereerst locatieservices uitschakelen voor deze app. Dat kan je doen door je location history te bekijken. Aanvullend kun je de ‘locatieservices’ op je smartphone uitschakelen (scheelt ook in batterijverbruik). Niet alleen Google, maar ook andere apps vinden het interessant om je locatie bij te houden. Alleen als je deze nodig hebt, bijvoorbeeld voor een routeapp, zet je de locatieservice weer aan. 
Ontdek wat Google allemaal over jou weet
Via deze link  kan je de gegevens die Google over jou bij elkaar heeft gesprokkeld opvragen. Op die manier heb je overzicht in wat er over jou bekend is. 
Google take out
Gebruik betaalde mail-services
Vorig jaar gaf Google toe dat alle mails die verzonden werden via Gmail niet volledig privé waren. Het is opgenomen in de gebruikersvoorwaarden van Google. Kan je daaraan ontsnappen? Het antwoord is even simpel, als wellicht teleurstellend: nee, dit kan niet. Ze geven expliciet aan dat je akkoord moet gaan met de voorwaarden om nog gebruik te kunnen maken van hun services. Het kan een goed alternatief zijn om over te stappen naar andere mail-services. Veel mensen maken al gebruik van een andere mail-service via hun internet- en telefonieproviders. Denk bijvoorbeeld aan e-mailadressen die eindigen met @ziggo.nl of @kpn.nl. 
Ga je instellingen goed na
Je kan op het ‘Dashboard’ bij Google je gegevens en instellingen bekijken. Op dit dashboard staan jouw gegevens en activiteiten vermeld van de afgelopen tijd. Hier kan je per onderdeel je instellingen aanpassen. Handig dus!
Google dashboard
Er is veel ruimte om te sleutelen aan je Google-account, maar om totaal aan Google te ‘ontsnappen’ is lastig. Met de adviezen in dit artikel kun je in ieder geval je privacy-instellingen beter in de gaten houden. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!