Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA

#IkRedHetNietMeer: Wil jij jouw verhaal delen? Of wil je graag hulp bieden?
Kassa

Wat is de beste slaaphouding? Feiten en fabels op een rij

12-09-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2062 keer bekeken
  •  
Slapen wekker
Op je rug, buik of toch op je zij: wat is eigenlijk de beste slaappositie? En heb je daar wel invloed op? Online zijn er veel fabeltjes over te vinden. Wat is waar? Slaapspecialisten Thom Timmerhuis en Hans Hamburger geven antwoord.
De goede slaappositie vinden is iets wat veel mensen wakker houdt. Maar het korte antwoord op de vraag wat nu de beste is? Dat ligt eraan. Er zijn verschillende adviezen en tips die online de ronde doen. Zo zou buikliggen zorgen voor nekklachten en rugliggen leiden tot slaapapneu. Tijd om na te gaan wat hiervan klopt.

Alcohol en snurken

Volgens Thom Timmerhuis, somnoloog (slaapspecialist) bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, is het niet bekend wat voor effect slaapposities hebben op de kwaliteit van de nachtrust. Ook is er weinig onderzoek gedaan naar de invloed op de gezondheid. Er zijn echter wel problemen die kunnen ontstaan bij bepaalde slaapposities als de gezondheid al wat minder is.
In de relatie tussen gezondheid en slaapposities speelt drank een belangrijke rol. "Mensen die alcohol hebben gedronken, zwaarlijvig of oud zijn, hebben een verminderde spierfunctie. De tong van mensen die dan op de rug liggen kan gaan zakken, wat zorgt voor snurken," zegt Timmerhuis. Behalve irritatie bij de bedpartner kan dat tot meer problemen leiden. "De kwaliteit van de nachtrust is dan slecht. Op de lange termijn kan dit ook leiden tot slaapapneu.” Deze aandoening kan uiteindelijk onder meer resulteren in een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
De symptomen van slaapapneu zijn op korte termijn slaperigheid, prikkelbaar zijn en verminderde concentratie. Het is met deze symptomen aan te raden medisch om advies te vragen bij je huisarts.

Fabeltjes: rimpels door zijliggen

Over de buikligging valt het nodige te lezen op ‘medische websites.’ In deze positie zou er druk kunnen ontstaan op de nekwervels. Somnoloog Timmerhuis ontkracht deze hardnekkige fabeltjes. "Als je op je buik gaat liggen neem je automatisch een positie in die niet schadelijk is. Je nek kan ertegen en de ademhaling is sterk genoeg om zonder problemen door te gaan." Wel raadt hij de buikligging bij baby’s af.
Dan de zijligging. Die zou belastend zijn voor je schouders en arm. “Je kunt door de zijligging inderdaad afknelling van de zenuwen en/of bloedvaten hebben van met name de arm waarop je ligt. Als je een goede matras hebt, moet dat voor de schouder geen gevaar zijn.” Ook zou de zijligging zorgen voor rimpels in het gezicht en druk op de maag en longen. Het eerste is Timmerhuis niet bekend. Over de druk zegt de arts dat het geen invloed heeft op de slaapkwaliteit.

Bestaat ‘de beste’ slaappositie?

Vele online en tijdschriftartikelen zijn gewijd aan wat de beste positie zou zijn. Volgens Timmerhuis bestaat die niet. En als die al zou bestaan, is het niet makkelijk om er eentje aan te leren. "Daar heb je weinig invloed op." Ook is het lastig om zeker te weten in welke positie je 's nachts ligt. "Mensen hebben een perceptie van wat hun houding is, maar het is niet per se zo dat je die positie de hele nacht aanhoudt."
Zoiets als de slechtste slaaphouding bestaat wél, volgens neuroloog en somnoloog Hans Hamburger. Hij is hoofd van het Amsterdam Slaap Centrum in het Boerhaave Medisch Centrum. “Rugligging dient te worden voorkomen. Veel mensen weten niet dat het slecht voor de gezondheid is,” zegt Hamburger. “Het zuurstofniveau daalt doordat de tong die naar achteren zakt en de keel afsluit. Daardoor kunnen mensen stikkend wakker worden. Dat noemen we OSA of obstructieve slaapapneu en kan leiden tot slaperigheid overdag, geheugenklachten en overgewicht, waardoor de apneu weer verder toeneemt.”

Voldoende slaaptijd

Hamburger heeft een advies voor hardnekkige rugslapers: “Ik raad aan om een stevige bal op de rug te binden. Voorkomen is beter dan genezen.” Bij aanhoudende problemen raadt hij, net als zijn collega Timmerhuis, aan om onderzoek te laten doen, beginnend bij de huisarts. Tot slot geeft Hamburger nog een ander, aloud advies. “Zorg voor voldoende slaaptijd. Volwassenen hebben tussen de 7 en 8 uur nodig. Te weinig slaap geeft klachten en verschijnselen die elkaar verergeren.” Op tijd naar bed dus!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

cantate
cantate16 sep. 2019 - 23:10

Nadat ik lang geleden veel tijd in het ziekenhuis heb doorgebracht, kon ik naderhand alleen nog maar op mijn rug slapen. Daarvóór sliep ik altijd op mijn zij. Maar dat lukte niet meer, het leek dan of ik geen adem meer kreeg. Het is nu bijna 20 jaar later en nu pas lukt het me om weer af en toe even op mijn zij te liggen - al slaap ik meestal toch op mijn rug liggend in. Tja.

tenormin
tenormin16 sep. 2019 - 13:08

Heb geen idee wat ik uitspook als ik slaap. Maar ik begin op de rug, beetje doezelen, dan linkerkant, vervolgens rechterkant en val dan in slaap. Midden in de nacht even wakker om te... en dan ga ik gewoon door met de linkerkant. Op die kant word ik ook wakker. En of ik snurk is moeilijk te zeggen: er ligt niemand naast me. Aan dekbed te zien lig ik redelijk "rustig". De beste slaaphouding voor mij is kennelijk "links". Maar die uitslag horen we morgen wel 'de derde Dinsdag in September'. ☺☺

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!