Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat dekt uw verzekering bij auto-inbraak?

27-08-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1284 keer bekeken
  •  
600x275_autoinbraak.jpg
U komt 's ochtends bij uw auto en tot uw grote schrik is de autoruit ingetikt. U kijkt nog eens goed en dan blijkt dat uw autoradio weg is, evenals die dure zonnebril die in het dashboardkastje lag. Nadat de eerste schrik voorbij is, doemt vanzelf de volgende vraag op: vergoedt mijn autoverzekering dit?
Heeft u een (Beperkt) Casco-verzekering? Dan kunt u rustig ademhalen. Bij een inbraak vergoedt de verzekering in elk geval de schade aan de auto zelf. Een ingetikt ruitje of een geforceerd slot is dus gedekt. Ook schades door een poging tot inbraak worden gewoon vergoed. Let op: heeft de inbreker geen schade gemaakt aan de auto ? Dan is het een stuk moeilijker om schade te verhalen op uw autoverzekering.
Worden accessoires en persoonlijke eigendommen vergoed?
Het blijft bij een inbraak meestal niet bij schade aan de auto zelf. De dief heeft wellicht ook spullen uit uw auto gestolen. De meeste verzekeraars vergoeden diefstal van accessoires, zoals een navigatiesysteem of autoradio. De dekking bedraagt meestal maximaal €500 euro of €1000. Als de accessoires in uw auto bij elkaar duurder zijn dan de standaard verzekerde waarde, kunt u zich hiervoor vaak bijverzekeren. Heeft de dief ook persoonlijke eigendommen meegenomen, zoals uw dure zonnebril? Deze spullen vallen niet onder de dekking van de autoverzekering. Met een schadeclaim bij uw inboedelverzekering heeft u misschien meer succes. Houd er wel rekening mee dat de verzekeraar strikte voorwaarden hanteert. Zo moeten er duidelijke braaksporen zijn aan de auto en mogen de spullen niet in het zicht liggen. Lag die gestolen Ray-Ban bijvoorbeeld in uw handschoenenkastje, dan vergoedt de verzekeraar de schade wel, maar als de zonnebril op uw dashboard of op de zitting van bijrijder lag, heeft u pech.
Wat moet u doen?
Om schade als gevolg van een (poging tot) inbraak te claimen, moet u zo snel mogelijk contact opnemen met de verzekeraar. Doe daarnaast ook direct aangifte bij de politie. Stuur een kopie van het proces-verbaal samen met een ingevuld schadeformulier naar uw verzekeraar. Op basis hiervan bepaalt de verzekeraar hoeveel je vergoed krijgt. Ook als de verzekeraar niets vergoed, krijg je hierover bericht.
Inbraak in auto en het eigen risico
Veel autoverzekeraars hanteren een eigen risico bij cascoschades, dus ook bij braakschade. Een aantal verzekeraars laat bij diefstal, inbraak en joyriding echter het eigen risico varen als uw auto voldoet aan de beveiligingseisen van de verzekeraar. Informeer hiervoor bij de verzekeraar of dit ook voor u geldt. Daarnaast betaalt u bij veel autoverzekeraars een lager eigen risico als u naar een aangesloten herstelbedrijf gaat voor de reparatie. In de polisvoorwaarden van de autoverzekering leest u of dit ook voor uw verzekering geldt en welke herstelbedrijven zijn aangesloten. De aangesloten herstelbedrijven vindt u ook op de groene kaart.
Ik heb alleen een WA-verzekering
Als u alleen een WA-verzekering heeft, kunt u uiteraard geen beroep doen op uw autoverzekering. Deze vergoedt immers alleen schade die u met de auto toebrengt aan anderen. Doe bij een (poging tot) inbraak in elk geval aangifte bij de politie. Als de politie de dader gevonden heeft, kunt u proberen zelf de schade te verhalen op de dader(s). Eventueel biedt uw rechtsbijstandsverzekering hulp hierbij.
Amanda Bulthuis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!