Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat dekt de inboedelverzekering bij een dagje uit?

06-08-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
192 keer bekeken
  •  
crimineel_autodiefstal.jpg
Nu de zomervakantie weer in volle gang is, gaan veel gezinnen een dagje uit of weekendje weg in eigen land. Hierbij nemen we steeds meer kostbare spullen mee, zoals een smartphone of tablet. In dit artikel leest u in hoeverre uw spullen tijdens een weekendje weg of dagje uit zijn verzekerd via uw inboedelverzekering.
Wat is verzekerd?
De meeste inboedelverzekeraars bieden standaard een buitenhuisdekking voor uw inboedel. Deze dekking geldt meestal voor maximaal zes aaneengesloten maanden binnen Nederland en voor drie maanden binnen Europa. Huurt u bijvoorbeeld een stacaravan of een bungalowhuisje? Dan zijn de spullen die hierin liggen verzekerd tegen schades door bijvoorbeeld brand, bliksem, wateroverlast en diefstal.
Eisen verzekeraar
In het geval van diefstal stelt de verzekeraar wel als eis dat het gebouw goed is afgesloten en kostbare spullen, zoals een laptop niet in het zicht liggen. Omdat de dekking buitenshuis wel gebonden is aan een maximumbedrag, is het verstandig voor u weggaat even goed te controleren of het verzekerde bedrag voldoende is voor de spullen die uw mee wilt nemen. Als dit niet het geval is kunt u overwegen een aanvullende dekking voor buitenhuis bij uw inboedelverzekering af te sluiten.
Let op: Inboedelverzekeraars bieden vaak geen dekking voor spullen die u in een strandhuisje bewaart. Omdat deze huisjes van hout zijn en dicht bij het water staan, vinden verzekeraars het risico op brand-, storm- en waterschades te groot.
Buitenhuisdekking
Met een standaard inboedelverzekering zijn uw spullen in een ander gebouw dan uw woning in elk geval verzekerd tegen brand-, bliksem-, waterschade, diefstal en vandalisme. Wilt u dat uw spullen ook verzekerd zijn tegen beschadigingen door bijvoorbeeld krassen of stoten? Dan kunt u bij enkele inboedelverzekeraars een aanvullende buitenhuisdekking afsluiten. Deze biedt wereldwijde dekking tegen alle bovengenoemde schades. Uiteraard geldt ook hierbij dat er een maximumbedrag aan de dekking is gebonden. Dit maximum kan per verzekeraar en per schadeoorzaak verschillen. In de voorwaarden van de verzekering kunt u vinden tot welke maximumbedrag schade aan uw spullen buitenhuis is verzekerd.
Tip! Een buitenhuisdekking via de inboedelverzekering heeft als voordeel ten opzichte van een doorlopende reisverzekering dat de buitenhuisdekking in veel gevallen uw spullen tegen nieuwwaarde vergoedt, terwijl reisverzekeraars de dagwaarde hanteren. Daarnaast geldt een reisverzekering alleen als u minimaal één overnachting in uw verblijf heeft. De buitenhuisdekking van de inboedelverzekering biedt ook dekking voor een dagje uit zonder overnachting.
In de auto of caravan
Heeft u spullen in uw auto of caravan liggen? Dan geldt vaak een minder uitgebreide dekking bij de standaard inboedelverzekering. De meeste verzekeraars vergoeden alleen schade door diefstal uit de auto of caravan binnen Nederland, België, Luxemburg en Duitsland en alleen als de trip niet langer duurt dan 24 uur.
Sporen van braak
Daarnaast stellen verzekeraars als eis dat uw kostbare spullen buiten het zicht liggen en het voertuig goed is afgesloten. Verder wordt schade door diefstal alleen vergoed als er sporen zijn van braak.
Ook hier geldt weer een maximumbedrag voor de dekking. Meestal bedraagt dit maximum 250 euro per schadegeval. Heeft u dus een nieuwe iPad en wordt die gestolen, dan zal nooit het volledige bedrag vergoed worden. 250 euro is zelfs niet toereikend voor de meeste smartphones.
Wilt u voor diefstal van een tablet of smartphone uitgebreider verzekerd zijn? Dan kan een aanvullende buitenhuisdekking bij de inboedelverzekering uitkomst bieden.
Schade en dan?
Krijgt u tijdens het weekendje weg of dagje uit te maken met schade, neem dan in elk geval zo snel mogelijk contact op met de verzekeraar. Zij kunnen precies vertellen waar u recht op heeft en welke stappen u moet ondernemen. Bij diefstal moet u bijvoorbeeld altijd aangifte doen bij de politie.
Heeft u spullen bij zich die kapot zijn gegaan? Laat deze dan niet zomaar repareren of koop niet zomaar een nieuw exemplaar voordat u met de verzekeraar contact heeft gehad. Zo voorkomt u dat u met een dure rekening blijft zitten als de verzekeraar toch besluit de schade niet te vergoeden.
Tip! Gaat tijdens een dagje uit bijvoorbeeld uw camera of zonnebril stuk? Gooi deze dan niet weg! Het kan voorkomen dat de verzekeraar het item zelf nog wil zien voor ze besluit wel of geen vergoeding uit te keren.
Om de schade te claimen bij de verzekeraar moet u ook een schadeformulier invullen. Dit kunt u downloaden via de website van de verzekeraar of telefonisch opvragen. Verder is het altijd aan te raden om foto’s te maken van de schade en eventuele aankoopbewijzen toe te voegen bij het schadeformulier. Zo kan de verzekeraar een goed beeld krijgen van de schade en bepalen of u recht hebt op een vergoeding.
Amanda Bulthuis
Voor meer artikelen uit de financiële wereld, klik hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!