Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wanneer mag er een kopie van je identiteitsbewijs worden gevraagd?

31-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1372 keer bekeken
  •  
paspoort_930x520
Er zijn een aantal instanties die om een kopie van je identiteitsbewijs mogen vragen. Hieronder valt de overheid, banken, notarissen, casino’s en zorgverleners zoals apotheek, huisarts en zorgverzekeraar. De data moet wel veilig worden opgeslagen en na vijf jaar verwijderd worden. Het burgerservicenummer (BSN) is het belangrijkst voor instanties.
Volgens de Wet op de Loonbelasting is een werkgever verplicht om bij indiensttreding van een werknemer zijn of haar identiteit te checken. Dit wordt gedaan via het paspoort of id-kaart, via rijbewijs mag niet. Na de controle is de werkgever verplicht een kopie te maken van het paspoort of id-kaart en in de loonadministratie te bewaren. Op de kopie moet een pasfoto en het BSN zichtbaar zijn.
 
Daarnaast zijn er een aantal bedrijven die wel om inzage mogen vragen, maar geen kopie mogen maken, zoals verhuurbedrijven, hotels en telecomaanbieders.
Bron: Rijksoverheid/Justitia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!