Kassa

Wanneer mag er een kopie van je identiteitsbewijs worden gevraagd?

31-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1030 keer bekeken
  •  
paspoort_930x520
Er zijn een aantal instanties die om een kopie van je identiteitsbewijs mogen vragen. Hieronder valt de overheid, banken, notarissen, casino’s en zorgverleners zoals apotheek, huisarts en zorgverzekeraar. De data moet wel veilig worden opgeslagen en na vijf jaar verwijderd worden. Het burgerservicenummer (BSN) is het belangrijkst voor instanties.
Volgens de Wet op de Loonbelasting is een werkgever verplicht om bij indiensttreding van een werknemer zijn of haar identiteit te checken. Dit wordt gedaan via het paspoort of id-kaart, via rijbewijs mag niet. Na de controle is de werkgever verplicht een kopie te maken van het paspoort of id-kaart en in de loonadministratie te bewaren. Op de kopie moet een pasfoto en het BSN zichtbaar zijn.
 
Daarnaast zijn er een aantal bedrijven die wel om inzage mogen vragen, maar geen kopie mogen maken, zoals verhuurbedrijven, hotels en telecomaanbieders.
Bron: Rijksoverheid/Justitia
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

A.M. Groen
A.M. Groen3 jun. 2018 - 20:21

Oplossing onderstaande app downloaden op je telefoon en ter plekke waar je ook bent kun je zelf met je camera een foto maken van je paspoort waar je ook bent en in het watermerk vermelden voor b.v. welk hotel en reisdata vermelden en ook kun je je BSN door strepen. Vervolgens sla je deze kopie zelf op en mail je hem ter plekke aan de receptie van het hotel. Appeltje-eitje :)https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identiteitsfraude/vraag-en-antwoord/veilige-kopie-identiteitsbewijs

pk49
pk493 jun. 2018 - 12:30

ik heb een kopie gemaakt en met XX's de BSN nummers onleesbaargemaakt. Dat wordt tot op heden gepikt door nederlandse instellingen.

hansfrantzen
hansfrantzen1 jun. 2018 - 17:46

Moet je doen als je op vakantie ben in Spanje, Turkije, Egypte, etc..., Ik hebben het zo vaak aangekaart maar in de balie van je hotel kan je mooi je paspoort afgeven zodat er een kopie van je paspoort gemaakt wordt, wil je hieraan niet meewerken sta je gewoon buiten op je vakantie, 2 hotels is het ons gelukt, Gambia en Egypte, daar werd genoegen genomen met een thuis gemaakt kopie met de BSN nummers verwijdert en de gegevens van het hotel en de verblijfsduur op het kopie vermeld.

audb
audb1 jun. 2018 - 14:53

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identiteitsfraude/vraag-en-antwoord/veilige-kopie-identiteitsbewijs?sea-t-recht_veiligheid_en_defensie-a-kopie_id_app&utm_term=kopie%20id&gclid=CjwKCAjw3cPYBRB7EiwAsrc-ubSgvoitW3EnV3wdxjo9U_H13AQU4va_xjz-gzU8Rog12SFxyK4r2xoCPOYQAvD_BwE

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!