Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Waarschuwing: hoge rente op alle consumptieve kredieten

16-08-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
571123.jpg
Bij kredietinstellingen die agressief adverteren met goedkope leningen is goedkoop bijna altijd duurkoop. De waarheid is dat terwijl de rentes op de kapitaalmarkt inderdaad historisch laag zijn, de rentes voor consumptief krediet in Nederland de laatste jaren alleen maar gestegen zijn. Ga ook naar ons forum over reclame
Het verschil tussen de rente die kredietinstellingen moeten betalen om zelf het geld te lenen en de rente die ze aan de klant      – aan u dus - doorberekenen is in de jaren 2000 tot en 2003 opgelopen van 3% tot bijna 7%. Waar de kredietinstelling zelf ongeveer 2% procent rente betaalt, rekenen ze u 8 tot 9% procent rente op jaarbasis.
Kredietverstrekkers zoals Frisia, Finata en Postkrediet maken soms suggestieve reclame waarbij ze verwijzen naar de historisch lage rente op de kapitaalmarkt. Deze en andere trucs worden hieronder doorgelicht.
  • De lage rentes waarmee geadverteerd wordt gelden doorgaans voor een korte periode.
Om een voorbeeld te noemen: Geldlenen.nl biedt in augustus 2004 een geldlening aan tegen 2,4% procent rente voor de eerste drie maanden. Daarna stijgt de rente naar 6,8% en geldlenen.nl behoudt zich het recht voor om de rente verder te verhogen.
  • De advertenties zijn onvolledig.
De wet op het consumentenkrediet schrijft voor dat kredietinstellingen en tussenpersonen goede informatie moeten geven over een lening. Verplicht opgenomen in de advertentie moeten zijn: de rente op jaarbasis, de maximale kredietlimiet, de hoogte van de termijnbetalingen en de theoretische looptijd van de lening. Dit is niet altijd het geval. Vooral tussenpersonen maken gebruik in de mazen van de wet, en daardoor geven hun advertenties u vaak onvoldoende informatie.
  • Verplichte verzekeringen worden niet genoemd.
Veel tussenpersonen en kredietinstellingen eisen dat de klant die een lening wil afsluiten ook een verzekering voor de garantie van terugbetaling afsluit. De kosten van deze verzekeringen worden vrijwel nooit in de advertenties genoemd. Bovendien moet de premie voor de verzekering vaak vooraf over de hele periode van de lening worden betaald. Als de klant de lening sneller aflost is de premie van de verzekering niet meer terug te vragen. Verder zijn dergelijke verzekeringen zeer beperkt in dekking en looptijd.
Er zijn aanwijzingen dat een aantal financieringsmaatschappijen klanten verplichten bij de eigen maatschappij een verzekering af te sluiten. Bedrijven mogen de consument wel verplichten om zich te verzekeren, maar ze mogen verzekering bij hetzelfde bedrijf níet verplicht stellen. Als ze dat wel doen heet dat koppelverkoop en dat is niet toegestaan.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor