Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waarom staat meneer Zijlstra vooraan in de rij?

19-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rij.jpg
Heeft u ooit gemerkt dat u graag vooraan in de rij staat? Volgens onderzoekers kan dit fenomeen voorkomen bij mensen waarvan de beginletter van hun achternaam aan het eind van het alfabet begint. Dat blijkt uit een onderzoek in het Journal of Consumer Research.
De onderzoekers hebben bestudeerd hoe snel consumenten reageerden op een interessante aankoop. Zorgden zij er bijvoorbeeld voor dat ze vooraan in de rij voor een iPad stonden? Het bleek dat hoe later de achternaam in het alfabet staat, hoe sneller de consumenten reageerden op de mogelijke aankoop. Volgens de onderzoekers werkt dit fenomeen alleen bij de officiële achternaam en niet wanneer de naam later is veranderd door bijvoorbeeld een huwelijk.
De onderzoekers denken dat dit effect is ontstaan doordat kinderen met een late beginletter in het alfabet vaak achterin de rij moeten staan, of achterin de klas moeten zitten. Volgens de onderzoekers zullen deze kinderen ervoor zorgen, dat wanneer de achternaam niet meespeelt, zij vooraan in de rij staan. Overigens geldt volgens de onderzoekers voor kinderen met een beginletter aan het begin van het alfabet het tegenovergestelde. Zij zijn er zo aan gewend dat zij vooraan staan, dat zij hier minder waarde aan hechten. Zij zullen de aankoop minder snel doen. Bron: Journal of Consumer Research
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!