Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Waarom is minder zout eigenlijk beter?
03-09-2015
•
leestijd 2 minuten
•
57 keer bekeken
•
Ons lichaam heeft zout nodig. De scheikundige naam van zout is natriumchloride, waarvan het mineraal natrium goed is voor met name de vochtbalans in ons lichaam.
2 gram nodig, 9 gram binnen!
We hebben per dag zo’n 2 gram zout nodig. Maar gezien de hoeveelheid zout die al in voedingsmiddelen zit, is het vrijwel onmogelijk om die 2 gram te halen. Volgens de richtlijn van de Nederlandse Gezondheidsraad is het verstandig om maximaal 6 gram zout per persoon per dag eten. We eten echter gemiddeld zo’n 9 gram per dag!
Het is niet goed om te veel zout binnen te krijgen
In Nederland geldt sinds 2006 een ‘gezonde’ richtlijn van maximaal 6 gram per persoon per dag, de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hanteert een maximum van 5 gram. Te veel zout zorgt voor een verhoogde bloeddruk en een grotere kans op hart- en vaatziekten. Zout is een sluipmoordenaar. Je valt niet dood neer na het eten van een zak chips, het gaat geleidelijk. De WHO stelt dat er jaarlijks 2,5 miljoen doden (!) te betreuren zijn als gevolg van het eten van te veel zout. In Nederland wordt het aantal doden door te veel zout geschat op 2500.
Veel producten bevatten zout
Voor iedereen is het gezonder om minder zout te eten. Maar zout minderen is nog best lastig, aangezien het in zo’n beetje elk product zit. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zit zout in. Maar liefst 80 procent van het zout dat we binnenkrijgen komt uit kant-en-klare voedingsmiddelen! Waar we als consument heel weinig invloed op hebben.
Het is een smaakversterker: het zit in chips, zoutjes, brood, kant-en-klaarmaaltijden, sladressings, maar ook in drop, koekjes en zelfs waterijsjes. Voedselproducenten gebruiken zout vaak omdat het goedkoper is dan andere specerijen.