Kassa

Vrije zorgkeuze onder druk

27-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dokter_1_37.jpg
De vrije zorgkeuze wordt bedreigd, berichten diverse media. Minister Edith Schippers wil verzekeraars de mogelijkheid bieden zelf te bepalen hoeveel zij vergoeden als de verzekerde kiest voor een niet-gecontracteerde zorgverlener. Ook worden verzekerden met een naturaverzekering bij Achmea sinds een paar weken geconfronteerd met hogere kosten als zij een behandeling willen in het Slotervaart ziekenhuis. De verzekeraar heeft namelijk besloten geen contract af te sluiten met dit ziekenhuis. Maar wat houdt gecontracteerde zorg eigenlijk in? Mag je als patiënt nog wel zelf kiezen naar welke dokter je gaat? En wat is het verschil tussen een natura- en een restitutieverzekering?
Verzekeraars proberen zorg goedkoop te houden
Verschil natura- en restitutieverzekering
Voor verzekerden met een naturaverzekering hebben de contracten die verzekeraars al dan niet sluiten met een zorgaanbieder belangrijke gevolgen. Om dit te verduidelijken zal ik eerst het verschil uitleggen tussen een natura- en een restitutieverzekering.
Restitutieverzekering
Een restitutieverzekering wil zeggen dat de patiënt de rekening van de zorgverlener waar hij gebruik van maakt, zelf moet doorsturen naar zijn verzekeraar of eerst zelf moet voorschieten en daarna kan declareren. De verzekerde mag bij een dergelijke verzekering zelf kiezen van welke zorgaanbieder hij gebruik maakt, zonder dat dit invloed heeft op de vergoeding. De premie bij een restitutieverzekering ligt doorgaans hoger dan bij een naturaverzekering.
Voor meer artikelen over de financiële wereld, klik hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!