Kassa

Vriendelijke dokter het belangrijkst

08-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
arts_goed_groot_05.jpg
In westerse landen wordt marktwerking steeds belangrijker in de zorg. Onderzoekers van het NIVEL (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en het Centrum Klantervaring Zorg hebben aangetoond dat patiënten een vriendelijke dokter het belangrijkst vinden bij de beoordeling van zorg. Op de tweede plek staan wachttijden en de continuïteit van de zorg.
Vragenlijsten
10.000 patiënten hebben vragenlijsten ingevuld over patiëntenervaringen. Het ging o.a. over de kwaliteit van zorg, de organisatie van de zorg, het zorgverleningsproces en de uitkomst van de geboden zorg.
Men vergeleek de antwoorden van patiënten die een heup- of knieoperatie, of een staaroperatie hadden ondergaan met patiënten met reuma, spataderen of hernia.
Patiënten spelen steeds vaker een rol als 'actieve consument'.
Medische indicatoren en ervaringen patië nt
Om een goede keuze te maken hebben patiënten informatie nodig van zorgverleners, instellingen en ziekenhuizen. Er wordt gekeken naar medische indicatoren en ook ervaringen van patiënten worden niet buiten beschouwing gelaten.
Keuze patiënt vooral gebaseerd op ervaringen
De keuze van de patiënt is vooral gebaseerd op ervaringen op het gebied van omgang en het geven van informatie. Ook zijn wachttijden en continuïteit van de zorg belangrijk. Gezondheidsuitkomsten zijn minder belangrijk. De onderzoekers denken dat dat komt omdat patiënten er van uit gaan dat de zorg van bijvoorbeeld ziekenhuizen niet veel van elkaar verschilt en omdat het moeilijk te beoordelen is.
Jany Rademakers van NIVEL: “We hebben bij verschillende patiëntengroepen gekeken naar wat nu hun uiteindelijke oordeel over de zorg bepaalde. We dachten dat er mogelijk verschillen waren tussen mensen die bijvoorbeeld een eenmalige ingreep in een ziekenhuis laten uitvoeren en mensen met een chronische ziekte. Dit bleek niet zo te zijn. Alle patiënten vinden de manier waarop ze door zorgverleners tegemoet worden getreden het belangrijkste. Daarbij gaat het om respectvol en met aandacht behandeld worden, de ruimte krijgen om vragen te stellen en ook om duidelijke informatie krijgen. Zorgverleners en managers in de gezondheidszorg zouden zich dus vooral op deze aspecten moeten richten bij het verbeteren van hun zorgverlening.” Bron: NIVEL
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!